HAKKARİ Valisi Necmettin Kalkan, Çukurca ilçesindeki Üzümlü ve Şemdinli ilçesindeki Derecik sınır kapılarının açılması ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'yı ziyaret edip görüştüğünü söyledi.
Irak'a sınır olan Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ndeki Üzümlü ve Şemdinli İlçesi'ndeki Derecik sınır kapılarının açılması, geçen hafta Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katıldığı toplantıda görüşüldü. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı ve ilgili genel müdürlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda bulunan Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, burada sınır kapılarının açılmasının önemini konuştuklarını söyledi. Sınır kapılarının açılmasının Hakkari için büyük öneme sahip olduğunu ve bölgede huzurun sağlanmasına büyük katkı sunacağını belirten Vali Kalkan, Hakkari'nin Irak'a 239 kilometre hududu bulunmasna rağmen herhangi bir sınır kapısının bulunmadığını söyledi.
İki ülke arasında tarihi, kültürel ve akrabalık bağları bulunduğuna dikkat çeken Vali Kalkan, Hakkarililerin Irak tarafına geçmek için fazladan 400 kilometre yol giderek Habur Sınır Kapısına gitmek zorunda kaldıklarını belirtti. Bölge için büyük önem arz eden sınır kapılarının açılmasında önemli bir aşamaya geldiklerini anlatan Vali Kalkan şöyle konuştu:
"Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu'nun ve ilgili bakanlarımızın girişimleri, diğer tarafta Barzani'nin sıcak yaklaşımlarıyla Üzümlü Sınır Kapısı ile Derecik Sınır Kapısı'nın açılması noktasında önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Sınırın her iki tarafındaki akrabaların görüşmesini sağlayacak bu kapılar bölge halkına ciddi anlamda ekonomik katkıda sağlayacaktır. Önümüzdeki günlerde Ankara’dan bir heyetle birlikte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerinin de katılımıyla sınır kapıları ile ilgili yerinde incelemelerde bulunacağız. Yapılacak incelemelerde inşaa edilecek olan gümrük tesislerinin yerleri belirlenecek. Toplantıda, gümrük tesislerinin inşası konusunda arzu edilirse İl Özel İdaresi kaynaklarını da kullanabiliriz."

BD(FE/AAA)(FOTOĞRAFLI)