HAKKARİ'de daha önce üç kez Kürtçe köy isimleriyle ilgili başvuruları Valilikten dönen İl Genel Meclis üyeleri, Ağustos ayı toplantısında dördüncü kez oy birliğiyle önergeyi Hakkari Valisi'ne sunmaya karar verdi.
İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantısı, İl Genel Başkanı Lokman Özdemir başkanlığında toplandı. 16 üyenin katıldığı toplantıda, eski köy isimlerinin iade edilmesi ve bu köylerdeki tabelaların Kürtçeleri ile değiştirilmesi konusunda hazırlanan önerge oylamaya sunuldu. Oylama ardından İl Özel İdaresi Meclis Salonu'nda basın açıklaması yapıldı. Hakkari İl Genel Meclis Başkanı DBP'li Lokman Özdemir, yerleşim yerlerinin eski isimlerinin iadesi, toplumsal hafızanın ve kültürel kimliğin bir parçası olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Her yerde olduğu gibi bölgemizde de köy adları tarihi süreç sonucunda halk tarafından belirlenmiştir. Ancak 1925’te başlayan, 40’larda yoğun devam eden, 1949’de ise 'Ad Değiştirme İhtisas Kurumu' adıyla kurumsallaştırılan yerleşim yerlerinin adlarının 'millileştirilmesi' işlemiyle halkın belirlediği isimlerin yerine ruhsuz, anlamsız ve bazen de siyasal mesaj içeren adlar belirlenmiştir. Yol tarifi ve yer belirleme gibi günlük hayatta karşılaşılan pratik sorunların ötesinde, kültürel hakların temel hak kategorisine yükselmiş olduğu 21'inci Yüzyıl'da, devletin, halkın kabul ettiği adı kullanmayarak başka bir ad dayatması ve bu yolla halkımızın kültürel bir asimilasyona tabi tutması kabul edilemez. İnsan, il, ilçe, belde köy, dağ, tepe, ova, vadi isimlerinin değiştirilmesi kültürel soy kırımdır. Tüm isimlerinin halkın anladığı dil olması en doğal hakkıdır. Dünyada ne kadar dil, ne kadar farklı isim varsa, kültürel zenginliktir. 21'inci Yüzyıl'da Türkiye’de yaşayan tüm halk, azınlık, dil, inanç ve mezheplerin herkesin bulunduğu bölgede kendi rengi, inancı, kimliği ile özgürce demokratik birlikte yaşamanın başka şansı yoktur. Hakkari İl Genel Meclisi olarak Eski Köy isimlerinin iade edilmesi ve Köy girişlerinde eski köy isimleri ile birlikte levhalara işlenmesinin, meclisimizce karar alması gerektiği anlaşılmaktadır."

FOTOĞRAFLI