ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 1993 yılında, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili dava dosyasını Adalet Bakanlığı'na gönderen İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulundu.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Tünay Yanardağ hakkında, TCK'nın 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Öte yandan, dava kapsamında 18 yıldır tutuklu bulunan ve müebbet hapse mahkum edilen Mehmet Emin Özkan, avukat Serdar Çelebi'nin başvurusu üzerine 29 Nisan 2014'te Diyarbakır'da yeniden yargılanmaya başladı.
Daha önce güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilen dosya, bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'ne gönderilmişti. Yargıtay'ın güvenlik gerekçesiyle davanın İzmir'de görülmesine karar vermesinin ardından, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde 13 Haziran günü görülen duruşmada, yargılamanın durdurulmasına ve dava dosyasının Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verilmişti.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, suç duyurusu öncesinde adliyede basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Nergiz Tuba Aslan, 13 Haziran günü, davanın görüldüğü İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinin, sanık Eşref Hatipoğlu'nun avukatının itirazıyla 'en üst düzey kolluk amirinin soruşturma ve kovuşturması için HSYK'dan izin alınması gereği yerine getirilmediğinden kovuşturmanın durdurulması'na hükmettiğini hatırlattı.
Sanıklar Tünay Yanardağ ve Eşref Hatipoğlu'nun iddianademe 'JİTEM üyesi olmakla' suçlandığını belirten Aslan, “1'inci Ağır Ceza Mahkemesi verdiği bu kararla devletin onlarca yıldır katliam yapan gizli eli, birçok faili meçhul cinayetin müsebbibi olan JİTEM'i ve bu silahlı örgütlenmenin tim komutanı ve üyesi olan sanıkları koruma zırhına aldı ve faillerin işlediği suçları 'kanun çerçevesinde kendilerine verilen görev' olarak değerlendirmeyi tercih etti" dedi.
Lice'de yaşanan katliamın hesabı soruluncaya, failleri yargı önünde hesap verinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Aslan, basın açıklamasının ardından ÇHD ve ÖHD üyesi avukatlar, İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulunacaklarını ve kararın iptali için bir üst mahkeme olan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.

FOTOĞRAFLI