Şahap AVCI / ALİAĞA (İzmir), () - İZMİR'in Aliağa İlçesi'nde, yapımı süren bir rafinerinin kazı alanından çıkan hafriyatı taşıyan kamyonlardan rahatsız olduklarını belirten bir grup, Güzelhisar Caddesi'ni trafiğe kapatıp eylem yaptı.
Günde yaklaşık bin hafriyat kamyonun geçtiği Güzelhisar Caddesi ve çevresindeki binalarda yaşayan yaklaşık 50 kişi, ağır tonajlı kamyonların aşırı hız ve gürültü yaptığını, toza neden olduğunu, ağırlıkları nedeniyle yolun altından geçen su borularının patlamasına yol açtıklarını ileri sürüp, tepki gösterdi. Caddeyi trafiğe kapatan kalabalık,  hafriyat taşıyan bu kamyonlar için başka bir güzergah belirlenmesini veya başka bir yol yapılmasını istedi. 'Can güvenliğimiz yok' ve 'Kamyonları istemiyoruz' sloganları atan gruba, güzergahta tarım arazisi bulunan çiftçiler ve besiciler de destek verdi.
EMNİYET MÜDÜRÜ SAKİNLEŞTİRDİ
Yaklaşık 2 saat süreyle yolun trafiğe kapatılması üzerine Aliağa İlçe Emniyet Müdürü  Hasan Tuğan olay yerine gelerek öfkeli kalabalığı sakinleştirdi. Kalabalığa seslenen Tuğan konudan haberdar olduklarını, Kaymakam ve belediye Başkanı'na bizzat kendisinin ilettiğini belirterek şöyle dedi:
"İlgili firmalara, Petkim'in ne kadar kendi yatırımı olmasa da Star Rafinerisi, diğer taşıyıcı firmalar ve onların altındaki firmalara kaymakamımızın yarı talimat, yarı talep şeklinde yolların belirli güzergahlardan başlamak kaydıyla yeniden yapılması ve gerekirse bir süre hafriyatın tatil edilmesi talimatları oldu."
'CEZA YAZMAKTAN USANDIK'
Hafriyatın taşınması sırasında kurallara uymayan kamyonlara para cezaları kesildiğini de vurgulayan Emniyet Müdürü Tuğan, "Bu sorunu isterim ki bıçakla keser gibi keselim ama bu mümkün değil. Bu yatırımın da uzun süreli bir yatırım olduğunu göz önünde bulundurmak lazım" diye konuştu. Emniyet Müdürü Tuğan'ın konuşması sonrası ikna olan kalabalık yolu trafiğe açtı.
SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, temeli 25 Ekim 2011 tarihinde atılan Star Rafirisi'nin kurulacağı alandan 10 milyon 500 bin metreküp hafriyat toprağının çıkacağını söylemişti.

ŞA(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)