ANTALYA Konyaaltı'na bağlı Hacısekiler Köyü'nde 15 yıldır faaliyette olan taş ocaklarının kapatılmasını isteyen köylüler, ocakların çalışmaya başlamasından sonra 19 kişininkanserden öldüğünü söyledi.
Antalya'da adı organik tarım faaliyetleriyle anılan Hacısekiler Köyü sakinleri, 15 yıldır faaliyetini sürdüren taş ocaklarının kapatılması için eylem yaptı. Taş ocakları önüne pankartlarla gelen köylüler adına basına açıklama yapan Hacısekiler Köyü Muhtarı Şevket Isnık, Türkiye'nin en önemli narenciye bölgelerinden olan köylerinin doğasının yok olma tehlikesi yaşadığını belirterek, Buradaki çilek ormanı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Burada ayrıca Venedik projesi var. Yani turizme yakın bir bölge. Bizler daha önce tarlalarımızda ilaç kullanmıyorduk. Ancak 3 yıldan beri ürünlerde küçülme ve evlerde çatlamalar var. Taş ocaklarından sonra ilaç kullanım oranında aşırı artış yaşandı. Kurumlar ocak ruhsatı verirken düşünmüyor ve denetim de yapmıyor. Biz burada yaşayan köy halkı olarak utanıyoruz. Gelecek nesillere ne söyleyeceğiz. Bizler geleceğimize yeşil doğa mı yoksa taş yığını mı bırakacağız" diye konuştu.
Hüseyin Akın adlı köy sakini, taş ocağının en büyük zararının toz olduğunu söyledi. Akın, "Bizim köyümüz organik tarım yapılmasıyla bilinen bir yer. Birileri kazanırken, binlerce insan da bizden organik tarım beklerken mağdur durumda kaldık. Burada kanser hastası yüzde 50 arttı. Sebze ve meyve üretiminden yüzde 100 olumsuz etkilendik. Bu taş ocaklarının da halka faydası olabilir, ancak zararı olmayan bir yere alınırsa çok iyi olacak" dedi.
İsmet Kaya adlı vatandaş ise "Burada toz dağılıyor. Atılan dinamitlerden dolayı bütün evlerde çatlak var. Ayrıca yeşilimiz, doğamız kayboluyor. Köyümüzde ciddi şekilde kanser vakası görülüyor. Taş ocaklarından önce kanser vakası hiç görülmüyordu. Sonrasında ise 19 kişi hayatını kaybetti" diye konuştu.
Eyleme destek için gelen Çevre Derneği Genel Başkan Vekili Bilgi Ülke ise "Doğanın, suyun ve yaşam alanlarının yok olmasına karşı çıkmak için buradayım. Köylülerimiz burada tarım yapıyor, hayvanlarımız da yok olma tehlikesi içinde" dedi.
Köylüler, tarımın ve hayvancılığın ölmeye yüz tuttuğunu, dinamitler nedeniyle evlerin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.