ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nda günler önce oluşan TIR kuyruğu yeniden 40 kilometreye ulaştı.
Silopi'den Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nda günlerden bu yana görülen ve zaman zaman 25 kilometreye kadar düşen TIR kuyruğu yeniden 40 kilometreye ulaştı. Habur'un karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın yetersiz kalması ve Suriye'deki iç savaş nedeniyle firmaların Habur'a yönelmesi üzerine yaşanan kuyrukta günlerce bekleyen şoförler, bu duruma isyan etti.
Giderek uzayan kuyrukta Irak'a geçiş yapmayı bekleyen şoförler, özellikle çevrede bulunan hırsızlık olaylarından dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Geceleri hırsızlık korkusundan yatamadıklarını belirten şoförler, kuyruklarda can güvenliklerinin olmadığını savundu. Gece yatarken yastıklarının altında bıçak ve benzeri aletleri koyan şoförler, araç kapılarını içeride yaptıkları sistemle kilitleyerek kendilerini güvene almaya çalışıyor.
"CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK, YATAK ALTINDA BIÇAKLA YATIYORUZ"
Cizre- Silopi karayolu üzerinde araç kuyruğunda bekleyen araç şoförlerinden Rüknettin Topçu, 3 günden bu yana kuyruklarda beklediklerini belirterek, şunları söyledi:
"3 gün önce kuyruğa girdim. Kuyruklar çok ağır işliyor. Bu gidişle ne zaman Irak tarafına gideceğimiz belli değil. Buralarda çok fazla sollama yapılıyor. Buna buradaki yetkililer de bir şekilde göz yumuyor. Bütün bunların üstüne kuyruklarda hırsızlar ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Gece rahat yatamıyoruz. Sıra ile nöbetleşe bir şekilde yatmaya çalışıyoruz. Can güvenliğimiz olmadığı için yastığımızın altına bıçak ve benzeri aletleri bulunduruyoruz. Ayrıca yatarken kapılarımızı içerinden de ayrı bir halat ile bağlayarak yatıyoruz. Bu şekilde biraz olsun kendimizi daha güvende hissediyoruz. Ancak, yine de bunlar yeterli olmuyor. Biz yetkililerin bu duruma bir çare bulmasını istiyoruz."
"IRAK TARAFINDA BEKLEMEK DAHA KOLAY"
Bir başka araç sürücü Mehmet Yılmaz ise sollamacılar yüzünden kuyruğun çok az ilerlediğini ve bu nedenle çok sıkıntı çektiklerini ifade ederek, "Parası olan kuyrukta beklemeden direkt geçiyor. Bunlar bizi çok rahatsız ediyor. Irak tarafında kesinlikle böyle şeyler olmuyor. Orada 1 aracı bile sollasan ceza veriyorlar. Türkiye’den olmaktansa Irak tarafında beklemeyi tercih ediyoruz" diye konuştu.
"ABDEST ALIP NAMAZ KILAMIYORUZ"
Su ve ekmek ile içecek sıkıntısı yaşadıklarını anlatan sürücü Mustafa Aras, şöyle devam etti:
"Su ve ekmek yok burada. Burada su olmadığı için, doğru düzgün, abdest alıp, namaz kılamıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Kimse bizim derdimizi dinlemiyor. Biz hep böyle sıkıntı mı çekeceğiz? Artık bu kapı da kaldıramıyor. Yetkililer artık ikinci sınır kapısı yapmalılar."