Faik KAPTAN/İSTANBUL,() İstanbul Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı sınırları içinde yapımı tamamlanan ve  tüm global müşterilere motor bakım tamir, revizyon hizmeti sunacak Hava Bakım Onarım Modifikasyon (HABOM) tesisleri yarın  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açılacak.
Türk Hava Yolları’nın (THY) alt kuruluşu olarak ticari uçaklara hizmet amacıyla kurulan HABOM için girişimler 2005’te o dönemin THY Teknik’ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Temel Kotil tarafından başlatıldı. Yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen projenin ilk etapta dar gövdeli uçaklara hizmet veren hangarı bitirildi. Geniş gövdeli uçaklar için devreye girecek hangar ise kısa sürede tamamlandı. HABOM, yarın saat 14.00'te Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek törenle tam kapasiteyle hizmete girecek.
Toplam 5 bin kişiye istihdam sağlayan tesislerin, zamanla daha da büyütülmesi planlanıyor. Yaklaşık 25.000 metrekare üzerine kurulu tesiste yılda 200 adet “ CFM56-3, -5B, -5C ve -7B ile V2500-A5” adları verilen uçak motorlarının bakımının yapılabileceği belirtildi.
Dünyanın en büyük ilk 5 uçak bakım merkezinden birine sahip olacak THY Teknik, HABOM ile farklı coğrafyalardan havayollarına hizmet vermeyi hedefliyor.
HABOM’dan verilen bilgiye göre hangara gelecek uçakların bakımından başka, isteyen kurumlara uzman personeli ve güçlü envanteri ile tüm yedek parça, sarf malzemesi satışı, kiralaması ve takas işlemlerinin de yapılabileceği bildirildi.

(FOTOĞRAF)