İZMİR Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın grişimiyle 'Güvenli taksi, güvenli yolculuk' sloganıyla yola çıkılan sarı teknoloji projesinde altyapı çalışmaları tamamlandı. Projenin devreye girdiğini belirten Oda Başkanı Celil Anık, akıllı telefonlara yüklenen program ve ücretsiz hattan taksi talep edilebileceğini dile getirip, "Sistem Türkiye'de bir ilk. Avrupa'da kullanılan sisteme benziyor. Ancak bizim kullandığımız sistem iddia ediyorum Avrupa'dakinden daha gelişmiş. Bir taksinin günde kaç işe gittiği, nerelere gittiğini biz sistemden görebiliyoruz" dedi.
İzmir'de faaliyet gösteren taksilerle yolculuğun daha güvenli olması ve taksi şoförlerinin karşılaştıkları sorunlara daha hızlı çözüm bulmak üzere harekete geçen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın öncülük ettiği sarı teknoloji projesi hayata geçti. İzmir'de bulunan 2 bin 823 taksinin neredeyse tamamına monte edilen cihazla, artık taksilerin bulunduğu nokta, güzergah bilgileri, plaka ve şoförün cep telefonuna kolaylıkla ulaşılabiliyor.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Yaklaşık bir yıllık altyapı çalışması ve deneme sürecinin ardından sistemin faaliyete geçtiğini aktaran Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık, bu konuda bilgi verdi. Anık, "Sistem Türkiye'de bir ilk. Avrupa'da kullanılan sisteme benziyor. Ancak bizim kullandığımız sistem, iddia ediyorum, Avrupa'dakinden daha gelişmiş. Çünkü bizim sistemimiz taksimetreye entegreli. Bir taksinin günde kaç işe gittiği, nerelerde bulunduğu sistemden görülebiliyor" diye konuştu.
FAZLA ALINAN ÜCRET İADE EDİLECEK
Taksileri kullanan müşterilerin kayıp eşyalarının daha kolay bulunacağını ve fazla ücret almanın önüne geçileceğini aktaran Anık, "Bir yolcu bize ulaşıp 'Benden fazla ücret alındı' diye şikayette bulunursa, rahatlıkla bunu görebiliyoruz. Eğer şoförün fazla para aldığı tespit edilirse, bu para müşteriye geri veriliyor. Kayıp eşya konusunda aracın plakası elde olmasa dahi biz buna ulaşabiliyoruz. 180 gün geriye gidip sistemden taksinin bilgilerine ulaşabiliyoruz. Müşterinin, kullandığı güzergah ve hangi tarihte o güzergahı kullandığını bize söylemesi yeterli" dedi.
TEK HATTAN TAKSİ HİZMETİ
Kısa süre sonra açılacak ve ücretsiz kullanılabilecek telefon numarası hattından, müşterilerin taksi isteyebileceğini sözlerine ekleyen Anık şunları kaydetti:
"Yakında tek numara kullanıma geçecek. Akıllı telefonlara program yüklenip, ücretsiz hat da kullanıma girecek. İzmir'de taksi isteyenler ücretsiz olarak telefon hattı arayıp, kendisine en yakın taksiye ulaşabilecek."
TAKSİ GASPI ENGELLENECEK
Oda bünyesinde oluşturulan kontrol merkezinden, sistemin takılı olduğu taksilerin 24 saat anbean takip edildiğini bildiren Anık, "Kontrol odamızda, sistemin takılı olduğu tüm araçları görebiliyoruz. Bünyemizde 2 bin 823 taksi bulunuyor ve sistem bunların büyük çoğunluğuna takıldı. Taksi sahipleri de bu sistemden araçlarının nereye gittiğini rahatlıkla görebiliyor. Araç Türkiye'nin neresine giderse gitsin biz onu görebiliyoruz. Saatte kaç kilometre hızla, ne yöne gidiyor; bunları tespit edebiliyoruz. Her aracı kullanan şoförün cep telefonu da sistemde mevcut. Acil durumlarda ise taksi şoförü acil durum sinyali verdiğinde biz bunu buradan görüp emniyet yetkilileriyle irtibat kuruyoruz. Daha önce bir taksi gasp edildi ve bu sistemle aracın yeri tespit edildi, polis aracın güzergahında önlem alıp aracı durdurarak, içindeki şüpheliyi yakaladı" diye konuştu.
İstanbul, Ankara ve Gaziantep'in de aralarında bulunduğu birçok kentin, sistemi kullanmak için girişimlerde bulunduğunu belirten Anık, taksi şoförlerinin daha güvende olacağını, yolcuların da güvenli seyahat edeceğini dile getirdi.

TH(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)