CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili olarak kapsamlı raporu gelecek hafta kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. Tekin, "Bu sadece burada kalacak değildir. O teftişe giden memurun Mercedes'i değil, önümüzdeki günlerde bu kirli ilişkilerin, insan canının ne kadar basite alındığının, kirli işlere emel edildiğini hepimiz göreceğiz" dedi.
Temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Antalya'ya gelen Tekin, partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Soma'da meydana gelen maden faciasının acı bir fatura ortaya koyduğunu belirten Tekin, "Özellikle son dönemlerde Türkiye'de yaşanan iş cinayetlerinde son 10 yılda yaşamış olduğumuz sorunlar bizi dünya birincisi yaptı" diye konuştu. Ortalama her ay 70- 80 kişinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirten Gürsel Tekin, 'İş cinayeti' kavramının bilinçli tercih ettiğinin vurgularken, "İş kazaları elbette olur. Bütün kriterlerle baktığımızda iş kazaları hayatını her alanında olabilir. Ama bunlarını bir iş kazası olmadığı iş cinayeti olduğunu görebiliyoruz" diye konuştu.
BÜYÜK KİRLİLİKLER VAR
Partisinin 2005'ten itibaren parlamentoda iş yaşamıyla ilgili verdiği kanun teklifi ve soru önergelerine bakıldığı takdirde dehşete kapılınacağını savunan Tekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması isteğiyle verilen soru önergesinde ILO sözleşmesini neden imzalamadığının soruduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
"Verilen cevap; 'ILO sözleşmelerine ihtiyacımız yok. Bizim yasalarımız buna cevap veriyor'du. CHP milletvekilleri, özellikle Manisa milletvekillerinin Soma'ya özgü defalarca kanun tekliflerimizin rafta kaldığını herkesin bilmesi lazım. Arkadaşlarımızın çok ciddi çalışmaları var, önümüzdeki hafta paylaşılacaktır. Manisa özelinde CHP milletvekillerinin hazırladığı teklifi reddeden ellerini, o eller kendi vicdanlarına nasıl koyacaklar merak ediyorum. Hele özellikle Manisa milletvekilleri."
CHP'nin söz konusu teklifinin değerlendirilmiş olması halinde belki de Soma'da yaşanan facianın görülmeyeğini belirten Gürsel Tekin, "Orada sadece denetleyen müfettişler değil başından sonuna kadar çok büyük kirlilikler olduğunu göreceksiniz. Yaralar taze olduğu için siyasallaştırmak istemiyoruz ama Soma CHP'nin namusu olacak ve sonuna kadar da takip edecektir" dedi.
"ARINÇ'A MI İNANALIM GÖRDÜĞÜMÜZE Mİ?"
Bir gazetecinin sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamaları da değerlendiren Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'da bir marketin içinde yaşadıklarının iddiadan öte belge ve delilleriyle net olduğunu söyledi. CHP'li Gürsel Tekin, “Gördüğümüze mi inanacağız Bülent Arınç'a mı inanacağız, bilmiyorum. Ben gördüğüme inanırım. Çok somut, çok net" dedi.
Görüntülerin hükümete yakın bir medya gurubu tarafından yayınlandığını da iddialarına ekleyen Tekin, “Çok enteresan, onu da nasıl kamuoyuna yaydılar çok merak ediyorum" yorumunu yaptı. Olayda şiddete maruz kaldığı iddia edilen kişinin ifadeleri ve fotoğraflar dikkate alındığında olayın daha da net hale geldiğini savunan Gürsel Tekin, iddialarına şöyle devam etti:
"Bir kusurunuzun olmadığını ifade etmek istiyorsanız markette kameralar var. Açın kameraları. Öyle değilse başta ben Başbakan'dan özür dileyeceğim. Çok yalın bir şekilde. Polis niye el koydu? Polis hangi hakla o kameraya el koydu? Suçtur, hangi hakla alabilirsiniz? Şiddete maruz kalmış vatandaşımız haklarını neye göre arayacak? Başbakan'ın etrafındaki 2 bin polise mi soracak? Yarın yargıya başvurduğunda Başbakan'ın bu şiddeti kullanıp kullanmadığını kime soracak? O kameraya bakacak. O kamerada bir gün çıkar. Hani Beşiktaş Meydanı'nda 100 kişi saldırmıştı, camide içki içilmişti filmleri gibi. Kapalı kalmayacaktır."
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
CHP Genel Sekreteri Tekin, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve CHP adayına ilişkin sorulara ise adaylık noktasında eğer söz konusu olan CHP mutfağından bir aday bulmaksa yüzlerce aday sayılabileceğini belirterek karşılık verdi. Fakat sorunun 76 milyona cumhurbaşkanı seçmek olduğunun altını çizen Tekin, şöyle konuştu:
"Sosyal medyaya yasak geldiğinde kaçak elektrik kullanır gibi kaçak tweet kullanmayacak bir Cumhurbaşkanı arzu ediyoruz. Yargı by-pass edildiğinde kendisini kalkan edecek, insanlarını özgür düşüncesini ifade ettiğinde 'Evet bu ülkenin Cumhurbaşkanı var. Anayasal görevi de budur. Benim arkamda durur' denilebilecek bir Cumhurbaşkanı'na ihtiyacımız var. İş dünyasından bir insan bütün yasakçı anlayış karşısında üç cümle kullandığı için bir Başbakan'ın 'Vatan hainisin' diyemeyeceği bir Cumhurbaşkanı arıyoruz. Kendilerinin varlık sebebi saydıkları Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı, sadece hukukun gerekleri olarak bir konuşma yaptığı için gayrımilli ilan etmeyecek bir Başbakan'a ve Cumhurbaşkanı'na ihtiyaç var. Yoksa CHP mutfağında çokça aday hazır."
Gürsel Tekin, CHP Milletvekili Sebahat Akkiraz'ın istifasını ise 'kadın duyarlılığı' olarak değerlendirdi. Tekin, milletvekili istifasının meclis genel kurulunda kabul edilmesi gerektiğini ifade ederken, "Hani siz, 12 Eylül dönemindeki bütün bu yasalarla hesaplaşacaktınız? Türkiye'nin siyasetinin hangi demokratik boyutta olduğunu da bu vesileyle Sebahat Hanım duyurmuş oldu" dedi.
CHP Genel Sekreteri Tekin, basın toplantısında partisine ve Antalya İl Örgütü'ne ilişkin sorulara yanıt vermezken, partinin iç sorunları olmayacağını, daha kurumsal bir kimlik kazanacağını il başkanları il yönetimi birileri istedi diye görevden alınmayacağını ekledi.
CHP Genel Sekreteri Tekin, Antalya'da ilk olarak bir grup işadamının oluşturduğu Perşembe Kahvaltı Grubu'yla bir araya geldi. Ramada Otel'deki kahvaltıda işadamlarıyla buluşan Gürsel Tekin daha sonra Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (ANSİAD) ziyaret etti.  CHP Genel Sekreteri Tekin, Antalya'daki temaslarına CHP'nin kazandığı Döşemealtı, Konyaaltı ve Muratpaşa ilçe belediyelerini ziyaretle devam ediyor.

EB(SU/İD) (FOTOĞRAFLI)