Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, () - BİTLİS'in Güroymak ilçesi'nde manda yetiştiriciliğini arttırmak için kaymakamlık tarafından proje hazırlandı. Kaymakam Çağlayan Kaya, mandaların kayıt altına alınacağını belirterek, kontrollü bir şekilde manda yetiştiriciliğinin geliştirileceğini ifade etti.
Türkiye'de manda sayısı bakımında önemli bir yere sahip olan Güroymak'ta proje kapsamında mandalar bir araya toplanıp modern tesislerde beslenip, sağımı yapılıp bakımı gerçekleştirilecek. Bu sistemin Samsun'un Bafra İlçesi'nde uygulandığını ve buradaki tesislerin nasıl işletildiği konusunda araştırma yaptıklarını belirten Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, "Güroymak'ta 6 bin 500 manda var. Burada mandalar çok ilkel şartlarda yetiştirilip ürünleri sağlıksız ortamlarda alınıyor. Bu ilkel şartlar da kazancı olumsuz etkiliyor. Bizde yaptığımız araştırmalarda mandaların toplulaştırması projesini öğrendik. Dev bir tesis içinde çok fazla mandanın barınabildiği ve her şeyin teknolojik olduğunu gördük. Bu projeyi burada uygulayacağız" dedi.
'PİLOT BÖLGELER BELİRLEDİK'
Kaymakam Kaya, projenin uygulanması için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün gerekli ön çalışmayı yaptığını söyledi. Tesislerin kurulacağı 3 pilot bölge belirlendiğini belirten Kaymakam Kaya, "Vatandaşımız gelip mandasını verecek hiç bir şekilde yem, bakım, sağım, hastalık, veteriner derdine düşmeyecek. Giderler düşüldükten sonra elde edilen gelir vatandaşımıza verilecek. Yetiştiricimiz, profesyonel şekilde manda yetiştiriciliği yapacak hem de ilkellikten kurtulmuş olacak. Bu şekilde olursa manda popülasyonu artacak. Sütün miktarı ve kalitesi de artmış olacak. Ayrıca manda sayısı çok olan çiftçilerimizi Samsun'un Bafra İlçesi'ne göndererek işletmeleri görmelerini sağlayacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI