Akif ARICI/ANTALYA, () - ANADOLU'da Zeytin ve Zeytinyağı Günleri adlı programda konuşan gurme Ayhan Sicimoğlu, "Zeytinyağı zamanın petrolüydü. Dünyada nasıl petrol savaşları varsa, petrol için dünya birbirine giriyorsa, eskiden de zeytinyağı için bunlar söz konusuydu" dedi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen 'Anadolu'da Zeytin ve Zeytinyağı Günleri'nin ilk programı, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Seminere gurme Ayhan Sicimoğlu, iç hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanı Dr. Eren Akçiçek, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi üyesi Ümmühan Tibet konuşmacı olarak katıldı.
Zeytini "Kutsal ağaçtır, ölümsüz ağaçtır" diye tanımlayan Ayhan Sicimoğlu, "Bir heykel gibi güzeldir, hiçbir modern sanat müzesinde göremezsiniz onun kadar güzel bir eseri. Önce bir bakın yaprağına, meyvesine ve gövdesine. Yüzyıllarca, binlerce yıl önceden zeytin ağacı olduğu düşünülüyor. 6 bin yıl evvel olduğunu biliyoruz. Merkezinin Filistin, Suriye, Türkiye ve Girit olduğunu biliyoruz. Çeşme'de bir kazıda gördüm, Girit ve Çeşme arasında bir zeytin hattı olduğu söyleniyor" diye konuştu.
Zeytinyağının tarihi önemine de vurgu yapan Sicimoğlu, şöyle dedi:
"İtalya'da konuştuğum bir profesör, 'Zeytinyağını sadece yemek olarak düşünüyorsun. Zeytinyağı zamanın petrolüydü. Dünyada nasıl petrol savaşları varsa, petrol için dünya birbirine giriyorsa, eskiden de zeytinyağı için bunlar söz konusuydu' dedi. Şu an tabii ki öyle değil ama önemi yemek için arttı. Kullanılabilecek en önemli yağ. Antioksidan olması, mideden saça kadar tüm vücuda iyi gelmesi gibi çok kutsal bir bitkidir. Ben bilmiyorum ki zeytin ve zeytinyağı kadar insanlığa faydalı bir bitki olsun. Biz orucumuzu açarken bile besmele çeker, zeytinle açarız, düşünün bakalım niye acaba?"
'ZEYTİNYAĞINDA 120'DEN FAZLA KİMYASAL BİLEŞİK VAR'
Gıdalarda tercihin doymuş yağlardan yana olması gerektiğini belirten Dr. Eren Akçiçek ise "Zeytinyağında 120'den fazla kimyasal bileşik var. Her kimyasal bileşiğin sağlık yönünden ayrı faydaları vardır. Özellikle tartışılan bir konu var tıpta; iltihaplanma. Bu, vücudun stres, enfeksiyon ya da vücudun bir asalağa karşı verdiği cevap. Bugün birçok hastalık bununla izah ediliyor. Zeytinyağının hem iltihabı önleyici, hem ağrı kesici özelliği var. Akdeniz ülkelerindeki insanlar mevcut kalorinin yüzde 30-40'ını zeytinyağından almaktadır. Zeytinyağı almasından dolayı kalp hastalıkları oranının, kolesterollerinin düşük olduğu, hipertansiyonlarının daha az olduğu, tansiyonlarının daha düşük olduğu görülmektedir" diye konuştu.
HALK BİLGİLENDİRİLECEK
Projenin Uluslararası Zeytin Konseyi'ne üye ülkelerdeki iç tüketimin artırılması amacıyla düzenlendiğini belirten Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Üyesi Ümmühan Tibet, "Anadolu'da zeytin ve zeytinyağı günleri adı altında üç şehir belirledik. Bu üç şehri seçerken genelde zeytin ağacı yetişmeyen, Konya ve Ankara'yı seçtik. Bu illerimizde zeytinyağına yönelik, konusunda rol model olmuş ülke çapında tanınan gurmelerimiz ve iç hastalıkları ve zeytinyağı konusunda yayınlar yapmış doktorlarımızla halkı bilgilendirmeyi amaçladık. Amacımız, ileride potansiyel tüketici olacak öğrencilerimize ulaşabilmek" dedi.

AA(HA/CK) (FOTOĞRAFLI)