GÜRCİSTAN Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, 11'nci yüzyılda Gürcü kralı tarafından Erzurum'da yaptırılan Öşvank ile Artvin'deki İşhan Kilisesini iyi korudukları için yöre halkına teşekkür etti. Öşvank Kilisesinin girişinde çalınan taş sütunun yerıne konulan ağaç kütüğü görünce gülen Cumhurbaşkanı Margvelashvili, "Ortaklaşa kültür değerlemizi savunup koruyoruz ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.
Ankara'dan bugün sabah uçakla Erzurum'a gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili’yi havalimanında Vali Ahmet Altıparmak karşıladı. Kısa bir dinlenmenin ardından beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Uzundere ilçesinin Çamlıyamaç Köyüne geçti. Giorgi Margvelashvili’yi Öşvank Kilisesi önünde Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Uzundere Kaymakamı Mehmet Levent Kepçeli, Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, bazı kuruluşların müdürleri ve köylüler karşıladı.
Kiliseyi ayrıntılı bir şekilde inceleyen konuk cumhurbaşkanına Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen bilgi sundu. Kilisenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından  hazırlanan projeyle aslına uygun olarak onarılacağını söyleyen Mustafa Erkmen, "Yapıyı bütün olarak ele almamız gerekiyor. Hatta bu konuda bazı sütunların altında ağaçlar var. Onlara bile dokunamıyoruz. Çünkü, yapı ona alışmış. Onun altına bir demir koyduğumuz zaman o yapıya zarar verebilir. Köyde bulunan bin yıllık taş ocağından çıkarılan taşlarla kilise aslına uygun olarak restore edilecek. Oradan çıkarılan malzemeler aynı dönemin ürünleri. Kilisede kazı, güçlendirme ve onarım yapılacak” diye konuştu. 
Bir kız çocuğu yöreye has meyvelerden oluşan bir sepeti Cumhurbaşkanı Margvelashvili’ye hediye etti. Giorgi Margvelashvili, kilisenin çalınan sütunu yerine konulan ağaç kütüğe bakarak gülümsemesi dikkat çekti.
Giorgi Margvelashvili daha sonra beraberindekilerle birlikte Artvin’in Yusufeli ilçesindeki İşhan kilisesine gitti.  Artvin halk oyunları ekibinin gösterisini izleyen Giorgi Margvelashvili'ye Artvin Valisi Kemal Cirit kilim hediye etti ve kilise hakkında bilgi verdi.
KONUK CUMHURBAŞKANINI KİLİSELER HEYECANLANDIRDI
Yaptıkları inceleme ve ziyaretlerle ilgili bir açıklama yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili kiliselerin bugünlere gelmesini sağlayan köylülere teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Margvelashvili şunları söyledi:
"Çok heyecanlı bir gün yaşamış olduk. Türkiye Cumhubaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanına teşekkürü borç biliyorum. Dün çok verimli bir görüşme yaptık. Bugün de öyle oluyor. Kültür değerlerine yönelik yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Çünkü biz ortaklaşa kültür değerlemizi savunup koruyoruz ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Medeni olan milletler, devletler aynen çalışmaya devam ediyorlar. Özellikle her iki köy halkına teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Çünkü her gün kendi elleriyle temizleyip bakıyorlar. Restorasyona gelince Türk ve Gürcü tarafı her ikisi de çalışıyor. Bu ortaklaşa çalışma için her iki tarafa da teşekkür ederim." NK(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI) ------------KUTU---------

ÖŞVANK KİLİSESİ ERZURUM'un Uzundere ilçesinin Çamlıyamaç Köyündeki manastırdan günümüze kilise, üç şapel, yemekhane ve el yazmalarının kopya edildiği ve korunduğu kütüphane binası ulaştı. Kilisenin üzerindeki yazıtlara göre 963- 973 yılları arasında, Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David (krallığı 961- 1001) ve Prens Bagrat (ölümü 966) tarafından inşa ettirilmiş, Vaftizci Yahya'ya (Ioannis Prodromos) adanmıştır. 1022 yılında bölgenin Bizans İmparatorluğu denetimine geçmesinden sonra kilisenin yıkılan kubbesi Bizans İmparatoları II. Basileos (Ö. 1025) ve VIII. Konstantin (Ö.1028) tarafından onartılmıştır. Bölgedeki piskoposluk merkezlerinden biri olan Öşvank Manastırı 11'inci yüzyılda elyazmalarıyla ünlü önemli bir kültür merkezidir. Bu önemini 15'inci yüzyıla kadar korur. Manastır Kilisesi, 19'uncu yüzyılın sonundan 1980 yılına kadar cami olarak kullanılır. 1985 yılında ise T.C. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınmıştır. İŞHAN KİLİSESİ ARTVİN’in Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyünde bulunan İşhan Kilisesi 951 tarihli el yazmasına göre Rahip Khandza’nın yeğeni ve öğrencisi Rahip Seba tarafından, Kral Andernese’nin desteği ile yaptırılmıştır. Yapımına 955 yılında Kral David zamanında başlanan kilise 1027 yılında Bagratlı Kralı Magistros tarafından bitirildi. Kiliseden günümüze bir kilise ve bir şapel ulaşmıştır.