Mehmet TÜRK/DİYARBAKIR, () - GÜNEYDOĞU Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara'da ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'yi ziyaret etti. GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, Büyükelçi  Ricciardone'nin hükümet ve cemaat arasında yaşanan çatışmanın çözüm sürecini az da olsa etkileyebileceğini ancak, sürecin istikrarlı bir şekilde devam edeceğini söylediğini açıkladı. Akbal, görüşmede ABD'nin Diyarbakır'da bir konsolosluk açmasını istediklerini de belirtti.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Cuma günü Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşme ile ilgili açıklama yapan GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, 2 saat süren görüşmede, özellikle Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için başlatılan çözüm süreci, bunun bölgeye etkilerini ve bölge ekonomisine yansımalarını konuştuklarını söyledi. Dernek olarak demokrasi ve demokratikleşmeye büyük önem verdiklerini ifade eden Akbal, bölgedeki son durumu ABD Büyükelçisi'ne aktardıklarını anlattı. Bölge insanının bir  yıldır devam eden çözüm sürecine büyük önem verdiğini ve bu süre içerisinde çatışmalara bağlı olarak bir insanın dahi yaşamını yitirmediğini, buna büyük anlam biçtiklerini dile getiren Akbal, şöyle konuştu:
"Bölgedeki insanların demokratikleşme ve AB süreci kapsamında insan hakları ve özgürlüklerin genişletilmesi konusunda hükümetten büyük beklentileri olduğunu söyledik. Özellikle hükümetin çözüm süreci konusunda yavaş davranması, atması gereken adımları atmaması ve 17 Aralık'ta başlayan operasyon ile birlikte hükümetin kendi içerisindeki tartışmaları ve bazı guruplarla çatışmasının demokratikleşme konusunda beklenti içerisinde olan bölge halkında rahatsızlık yarattığını biliyoruz. Hükümetin bu anlayışının bizi AB uyum sürecinden uzaklaştırdığını, bu konudaki endişelerimizi ve düşüncelerimizi anlattık. Enerji ve sulama amaçlı GAP Projesi hakında da detaylı bilgileri paylaştık.
'DİYARBAKIR'A ABD KONSOLUSLUĞU İSTEDİK'
GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, görüşmede ABD Büyükelçisinden Amerika'nın Diyarbakır'da da bir konsolosluk açmasını istediklerini dile getirerek, "Sayın Ricciardone de sadece Amerika'nın isteğiyle değil, hem Türkiye, hem de Amerika'nın bunu istemesi gerektiğini savundu" dedi.
Akbal, 17 Aralık'ta başlayan operasyonun çözüm sürcine nasıl etkileyebiliceği ile ilgili ABD Büyükelçisi Ricardone'nin, bu oparasyonun çözüm sürecini yavaşlatabileceğini ancak, sürecin aynı istikrarla süreceğini ifade ettiğini söyledi.

MT(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI)