KÜLTÜR ve Turizm eski Bakanı, Ak Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, İzmir’in Torbalı İlçesi’ndeki Metropolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 40 metre uzunluğundaki çok iyi korunmuş koridoru ziyaret etti. Günay, koridorun zemininde rastlanan ayak izleri hakkında Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek'ten bilgi aldı.
Sabancı Vakfı'nın desteğiyle, MESEDER (Metropolis Sevenler Derneği), Torbalı Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde 23 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarında bulunan yeni eserler arkeologları da heyecanlandırdı. Son beş yıldır hamam yapısı ve palaestrada (spor alanı) devam eden kazı çalışmaları sırasında 40 metre uzunluğunda bir koridor keşfedildi. Hamam yapısının kuzey, güney ve batı dış duvarlarına paralel inşa edilmiş olan ve bugüne kadar çok iyi korunmuş, tuğla tonozlu koridor gün ışığına çıkarıldı. Aynı alandaki kazılar sırasında genç yaşta bir erkeğin ve bir oğlağın ayak izlerine rastlandı. Uzmanları dahi şaşkına çeviren 2 bin yıllık ayak izleri, Kültür ve Turizm eski Bakanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay’ı da bir hayli meraklandırdı. Torbalı’ya gelen Günay, soluğu Metropolis Antik Kenti’nde aldı. AK Parti İl Teşkilat Başkanı Atilla Kaya, İlçe Başkanı Hasan Akbıyık, Belediye Başkan Aday Adayı Adnan Yaşar Görmez ile antik kente gelen Günay’ı, Kazı Başkanı Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek karşıladı.
Metropolis Antik Kenti’nin ören yeri olarak kabul edilmesinde bakanlığı döneminde büyük payları olduğunu belirten Günay, kazı alanında bir dizi incelemelerde bulundu. Kazı Başkanı Serdar Aybek’ten bilgiler alan Günay, geçtiğimiz hafta bulunan ve gün ışığına çıkan 2 bin yıllık ayak izinin peşinden Metropolis’e geldiğini ifade etti. Günay, “Görüldüğü kadarıyla çalışmalar son noktaya gelmiştir. Ayrıca kazı ekibinin başarılı çalışmaları da görülmektedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Metropolis çok değerli bir antik kent. Her geçen gün yeni bir şeyler keşfediliyor. Burada bulunan eserler sayesinde hem turizm canlanacak hem de geçmişe ait sır perdeleri aralanacak. Umarım yakın zamanda çalışmalar bitecek ve burada en kısa zamanda tur otobüslerini göreceğiz. Ayrıca, Karayolları’yla irtibata geçtik. Buraya yollar en kısa zamanda açılacak. Ören yeri çalışmalarının bahara kadar tatamlanacağını umuyorum” dedi.
Günay, kazı çalışmalarında bulunan eserlerin de prefabrik yapılarla korunması gerektiğini de söyledi.