GÜMRÜK ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, gümrük kapılarında uzun süren işlemlerin hızlandırılması için yeni düzenlemenin hazır olduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde Kapıkule Gümrük Kapısı'nda 'Tek Nokta' uygulamasına pilot olarak başlayacağız. Gümrük kapısında bütün işlemler tek bir noktada yapılacak ve ihracatçımıza hız kazandıracak" dedi.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı makamında ziyaret eden Fatih Metin, gazetecilerin soruları üzerine gümrüklerde hayata geçirecekleri yeni projeleri açıkladı. Gümrüklerde başlattıkları 'Yerinde Gümrükleme' sisteminin devrim niteliğinde olduğunu vurgulayan Metin, şöyle dedi:
"Gümrükleme sistemlerinde 'Yerinde Gümrükleme' dönemine geçtik. Bu gümrük tarihinde bir devrimdir. Bütün ihracatçılarımız ve ithalatçılarımız bu devrimin farkında. Artık sanayicimiz, ihracatçımız ürettiği malı fabrikasından paketleyip bizim belirlediğimiz bir alanda gümrükleme işlemini yapabilecek konumda olacak. Belgeyi alan her ihracatçımız ürettiği malı fabrikasında gümrükleme işlemini yapacak ve göndereceği yere kadar hiçbir sıkıntıyla karşılaşmamış olacak. İhracatımızı hızlandıracak ve kolaylaştıracak bir uygulamayı hayata geçirmiş oluyoruz. İhracatçı firmanın böyle bir imkanı yoksa nakliye firmalarına böyle bir imkan tanıyoruz."
GÜMRÜKTE BEKLEMEYE SON
Metin, Kapıkule gümrük kapısında tüm işlemlerin tek bir yerden yapılabileceği bir sisteme geçeceklerini, hazırlıkların son aşamaya geldiğini ifade ederken, şunları söyledi:
"Gelen kişi işlemlerini 3-5 yerden değil, tek noktadan yapacak. İşlemler hızlı yapıldığında ihracatçımıza hız ve para kazandırıyor. Ülkemize de ayrıca katma değer kazandırıyor. Gümrük kapılarına gittiğinizde önce bizim gümrük muhafaza memurluğunda kaydı yapılır, sonra pasaport kontrolü olur, daha sonra gümrük muayene kısmı olur ve ardından tescil kısmından sonra da yine gümrük muhafaza memurlarının kontrolünde çıkış olur. Bunları tek bir noktaya toplayacağız. Çünkü bu devamlı eleştiri konusu oluyordu. Pilot uygulamaya yönelik, alt yapıya yönelik çalışmamız bitti. İnşallah Kapıkule gümrük kapısında bu uygulamaya başlayacağız. Diğer kapılarda da bunu yaygınlaştıracağız. Hem 'Yerinde Gümrükleme' hem 'Tek Nokta' hem de 2014'de hayata geçireceğimiz 'Tek Pencere' sistemiyle işlemleri hızlandıracağız. Beyannamenin ekinden kaynaklanan yavaşlamalar oluyor. Her bakanlığın kendine göre uygulamaları var. Bunları da tek pencereye indirgeyeceğiz. Vatandaşımız işini tek pencereden yapacak. Bu da işleri hızlandıracak ve kolaylaştıracak bir adım olacak."
400 METREKAREDEN BÜYÜK İŞYERLERİNE TİCARİ PLANA UYMA ŞARTI
Her ilde imar planlarına benzer "Stratejik Ticari Plan" hazırlanacağını ifade eden Metin, yeni projeyle ilgili şu açıklamada bulundu:
"Perakende sektörü uzun dönemdir beklenti içerisinde olan bir sektör. Her ilde Stratejik Ticari Plan yapılacak. Valilerin başında geniş bir komisyon stratejik plan yapacak. İllerdeki imar planları gibi ticari plan haritaları ortaya konulacak. Çok bilimsel sağlıklı raporlar doğrultusunda hangi cadde de, mahalle de, sokakta kaç tane esnaf olması lazım bunlar belirlenecek ve buna göre şekillenecek. Kanunun en önemli kısımı bu. AVM'ler kent merkezi dışına çıkacak. Mevcut yapıda şu an itibariyle bir doygunluk var. Şu an doygunluk olduğu için bu planlar dahilinde valilerin başındaki komisyon bu AVM'leri şehir dışında planlayacak. 400 metrekarelik perakende sektörü konusunda öyle bir zorunluluk olacak. Ticari plana uymak zorunda olacaklar. Eğer esnafımız ticari plana uyarsa da teşvik sistemimiz olacak. Ticari plana uygun bir yerde işyeri açarsa ona çeşitli destekler ve teşvikler verilecek. Ticari plan dışında açmak isterse eğer teşviklerden yararlanamayacak. 400 metrekarenin üzerindeki tüm esnaflar bu plana uymak zorunda olacaklar."