CUMHURBAŞKANLIĞI seçimleri nedeniyle Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı gümrük kapılarında 13 sandıkta bugün 08.00’dan itibaren oy verme işlemi başladı. Avrupa’daki Türk işçilerinden karayolunu tercih ederek Kapıkule Sınır Kapısı’na gelenler oy kullanabilmek için sabaha kadar beklediklerini söyledi.
İlk kez halkın seçeceği Cumhurbaşkanlığı seçimleri için gümrüklerde oy kullanma işlemi bugün sabah 08.00’de başladı. Bu nedenle Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği gümrük kapılarında 13 sandık yerleştirildi. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’nda yurt dışından giriş bölümüne 4, çıkış bölümüne 3, gar gümrüğüne ise 1 sandık konuldu. Yine Bulgaristan’a açılan Dereköy ve Hamzabeyli Sınır Kapılarına ise 1’er sandık kuruldu. Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’na 1 sandık kurulurken, İpsala Sınır Kapısı’na ise 2 sandık kuruldu.
Tatillerini geçirmek için gelen Avrupa’da yaşayan Türk işçilerinden karayolunu tercih edenlerin yoğun olarak kullandığı Kapıkule Sınır Kapısı’nda kurulan sandıklarda oy verme işlemi sabah 08.00 sıralarında başladı. Edirne Seçim Kurulu tarafından araçların giriş kayıtlarının yapıldığı 2 perona kurulan sandıklarda oy kullanmaya gelenler, akşam saatlerinden bu yana beklediklerini söyledi. Sandıkların bulunduğu peronlar önünde kuyruk oluşurken, yurt dışı seçmen listelerinde kayıt olanlar üzerinde Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nun fotoğraflarının yer aldığı oy pusulalarına karton kabinlerinde ‘evet’ yazılı kaşeyi kullanarak oy verip sarı zarfı şeffaf sandıklara attı.
OY KULLANMAK İÇİN SABAHI BEKLEDİ
Kapıkule Sınır Kapısı’nda Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ilk oy kullanan Aylin Karaoğlan, Türkiye’den çıkış yapmalarına rağmen oy kullanmak için 8 saat gümrükte beklediğini ifade ederek, şöyle dedi:
"İsviçre’de yaşıyorum, oy kullanmak için yaklaşık 8 saatir gümrükte bekliyorum. İlk kez Cumhurbaşkanını halkın seçecek olması, bizlere de bunun sorulması beni mutlu etti. Türkiye için umarım hayırlısı olur."
Almanya’daki Türk işçilerinden Osman Çelik, oy kullanabilmek için yaklaşık 12 saat gümrükte beklediğini söyledi. Çelik, "Akşamdan beri oy kullanmak için bekliyoruz. Önemli olan ilk kez cumhurbaşkanını halkın seçmesidir. Bende bu nedenle bekliyorum. Oyumu kullanıp yola devam edeceğim" diye konuştu.
53 YAŞINDAKİ İLK KEZ OY KULLANDI
Türkiye'de ilk kez oy kullanacağı için çok mutlu olduğunu anlatan 53 yaşındaki Mevlüt Kaya, oy kullanmadan gümrükten ayrılmak istemediğini belirterek şunları söyledi:
"Türkiye’de ilk kez bir seçim bana denk geldi ve oy kullanacağım için çok mutluyum. Devlet ve milletimiz için hayırlısı olsun. Bizlere hak tanındıktan sonra seçimleri iple çektim. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi çok demokratik. Yeni geldim ama geçseydim de hava alanına gidip oy kullanmayı planlıyordum. Şimdi burada sırada bekleyip oyumu kullanacağım."
GÜMRÜKTE YOĞUNLUK ARTTI
Ramazan bayramının yaklaşması nedeniyle sınır kapılarındaki yoğunluk da arttı. Avrupalı Türk işçilerinin bayramı Türkiye’de geçirmek istemesi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle girişler artarken, gümrüklerde yoğunluk oluştu. Sadece Kapıkule Sınır Kapısı’ndan son 1 haftada 33 bin 712 araçla 150 bin 32 kişi Türkiye’ye giriş yaparken, 6 bin 795 araçla 37 bin 275 kişi de çıkış yaptı.
DEREKÖY’DE DE OYLAMA BAŞLADI
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 1 sandık kurulan Kırklareli’nde ki Dereköy Sınır Kapısı’nda oy verme işlemi sabah 08.00 sırlarında başladı. Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş-çıkış yapan ve seçmen listelerinde kayıtlı olanlar şeffaf sandıklarda oy kullandı.

FOTOĞRAFLI