ELAZIĞ'da yılbaşı gecesi geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren 27 yaşındaki Gülşen Ergenç'in karaciğeri ve böbrekleri 3 kişiye hayat oldu.
Elazığ Havalimanı'ndaki bir restoranda garson olarak çalışan Gülşen Ergenç, yılbaşı gecesi Diyarbakır karayolu 15 kilometrede geçirdiği trafik kazası yaralandı. Tedavi gördüğü Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Gülşen Ergenç'in ailesi organlarını bağışladı. Ergenç’in karaciğeri aynı hastanede Erzincan’dan gelen bir hastaya, böbreklerinden biri Diyarbakır'da, diğeri de Malatya'daki bir hastaya nakledildi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde karaciğer nakli yapılan 30 yaşındaki Cihan Asilkan, organı bağışlayan Ergenç ailesine teşekkür ederek, "Organ bağışının ne kadar önemli bir şey olduğunu bir kez daha burada kanıtlamış olduk. Bu çok önemli. Sağlık durumum da iyi, kendimi rahat hissediyorum. Doktorlarımın hepsi seferber olmuş durumda. Hapsi yoğun bir çalışma içerisinde, yardımcı oluyorlar. Hepsine teşekkür ederim" dedi.
ÜNİVERSİTEDE İLK KARACİĞER NAKLİ
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Said Belirgen, Elazığ'da ilk kez karaciğer nakli ameliyatı yapıldığını belirterek, "Bugün burada Elazığ'da ilk kez yapılan karaciğer organ naklini size duyurmak için toplanmış bulunuyoruz. 31 Aralık gecesi elim bir trafik kazası sonucu yaralanan ve hastanemize getirilen Gülşen Ergenç adındaki hanımefendinin beyin ölümü 3 Ocak 2014 tarihinde gerçekleşti. Ailesinin bize gösterdiği büyük destekle organlarını bağışladı ve hastanemizin nakil ünitesinde karaciğer nakli bölümünde hastamıza bu organ nakli gerçekleştirildi. Biliyorsunuz Malatya’da yapılıyor karaciğer nakli. Elazığ'da üniversite hastanemizde organ nakil ruhsatı var ve yeni aldığımız bu ruhsatı, içinde bulunduğumuz bu ünitede ilk hastamızda çok şükür başarıyla gerçekleştirdik ve sonuca ulaştık. Malatya’dan 3 kişilik bir ekip geldi sağ olsunlar. İki hocamız bir hemşire hanım. Bu konuda biliyorsunuz Malatya’nın büyük bir tecrübesi var. Orada Karaciğer Nakil Merkezi inşaatı devam ediyor. Bize gösterdikleri teknik ve akademik destekten dolayı da teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
ORGAN NAKLİ EKİBİ İLK NAKİLLERİNİ YAPTILAR
Karaciğer Transplasyon Ünitesi Tıbbi Sorumlusu Doç. Dr. Koray Karabulut ise karaciğer organ nakli ruhtasını yaklaşık 1 yıl önce aldıklarını belirterek, "Ama bu dönemde karaciğer nakli yapma imkanımız olmadı. Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden bir donör olmuştu. Ondan sonra bizim hastanemiz de dahil olmak üzere herhangi bir organ bağışı olmamıştı. Taa ki geçen haftaya kadar. Hastanemizden böyle bir beyin ölümü sonrası organ bağışı olunca bizim de alt yapı hazırlıklarımız uygun olduğu için bu karaciğer naklini yapmaya karar verdik. Hastamız Cihan, yaklaşık 6 aydır karaciğer bekleme listemizde. Bu süre içerisinde kendisine uygun bir karaciğer çıkmamıştı. Kendisine uygun kan grubundan karaciğer çıkınca da kendisini Erzincan’dan buraya davet ettik. Tabi ciddi meşakkatli bir hazırlık süreci, hızlı bir organizasyon, gece saatlerinde hastane yönetimimizin de ciddi katkılarıyla kısa bir süre içerisinde altyapı hazırlık organizasyonu yapıldı. Beyin ölümü gerçekleşen hastamızın organları alınarak; karaciğer kendi ünitemizde kendi hastamıza nakledildi. Çıkarılan 2 böbrek de biri Diyarbakır’a diğeri de Malatya’ya gönderildi. O böbrek nakilleri de başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bizim için, hastanemiz ve şehrimiz açısından son derece önemli bir olay olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
ALLAHA ŞÜKÜR NAKİL BULUNDU
Karaciğer nakli yapılan Cihan Asilkan’ın babası Ahmet Asilkan da, oğlunun 1.5 yıldan beri karaciger hastalığına yakalandığını belirterek, "Biz Fırat Üniversitesi’ne kayıt yaptırmıştık. Allaha şükür nakil bulundu. 3 Ocak 2014’te nakil yapıldı Fırat Üniversitesi’nde. Tüm hocalarıma teşekkür ediyorum. Organı bağış yapan kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Oğlumuzun durumu çok iyi, gayet iyi. Ben de organlarımı bağışlamayı düşünüyorum. Herkesin de organlarını bağışlamasını istiyorum" ifadelerini kullandı.