ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında ölen 103 maden işçisi, kazanın 31'inci yıldönümünde törenle anıldı.
Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde düzenlenen törene AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, TTK Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Safa Topuz, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da katıldı. Gece vardiyasından çıkan eli yüzü kömür karası içindeki işçiler ile gündüz vardiyasına girecek işçiler yakalarındaki '7 Mart'ı unutmadık' yazısı ile törende yer aldı. Şehit madenciler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
'TAŞERON UYGULAMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, bölge insanı olarak 166 yıllık üretim tarihi boyunca çok acılar çekerek, çok bedeller ödeyerek madenciliği öğrendiklerini söyledi. 166 yıllık madencilik tarihinde bölgede 5 bin maden şehidi verdiklerini belirten Alabaş, son yıllardaki taşeron firmaların faaliyet gösterdiği TTK'daki ocaklarda meydana gelen iş kazalarına dikkat çekti. 17 Mayıs 2010'da Karadon'da 30, 7 Ocak 2013'te de Kozlu'da 8 taşeron firma işçisinin öldüğünü hatırlatan Alabaş, şöyle konuştu:
"TTK'nın 3 bin 200 işçi talebi olmasına rağmen ilgili bakanlığın bu işçi talebini gerçekleştirmemesi nedeniyle başta Armutçuk olmak üzere çeşitli bölgelerde taşerona iş verme girişimleri var. Biz toplam 38 arkadaşımızı kaybettiğimiz son dönemdeki iki kazadan ders alınmasını ve kurumun ihtiyacı olan işçi açıklarının giderilerek taşeron uygulamasından vazgeçilmesini istiyoruz. Bu uygulamada ısrar edilirse biz buna izin vermeyeceğiz."
TTK Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Safa Topuz da madencileri yer altında çalışırken kurallara uymaları ve alınan tedbirleri harfiyen yerine getirmeleri konusunda uyararak, "Tedbir bizden takdir Allah'tan" dedi.
'AK BİR ALINLA GİTTİLER'
Milletvekili Ercan Candan da madencilikten elde edilen gelirin dünyanın en helal kazancı olduğunu söyledi. Candan, "Burada maden kazalarında öbür tarafa giden, hayatlarını kaybeden şehitlerimizin kazançları konusunda hesap edebilecek hiçbir şeyleri yok. Belki yüzleri kömür karasıydı ama oraya ak bir alınla gittiler. Bundan eminiz. Allah bir daha böyle acılar hiç kimseye yaşatmasın" diye konuştu.
Konuşmaların ardından şehit madenciler için Kuran okundu ve dua edildi. Maden işçileri daha sonra maden ocağında işbaşı yaptı.

DS(EE/CK) (FOTOĞRAFLI)