Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'de Fukuşima nükleer felaketinin 3'üncü yıl dönümünde anma etkinliği yapmayı planlayan çevre örgütü Greenpeace, Berkin Elvan'ın ölümü nedeni ile programı erteledi.
Mersin Forum Alışveriş Merkezi'nde Greenpeace gönüllülerinin desteğiyle organize edilen etkinliğin başlamasına saatler kala, gezi eylemleri sırasında ekmek almaya giderken başından gaz kapsülü ile vurulan 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın yaşamını yitirmesi üzerine etkinliği iler bir tarihe ertelediklerini belirten Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin, barışçıl protesto hakkını kullanan insanlara gösterilen şiddetin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Şahin, "Bugün burada Fukuşima'nın 3'üncü yıl dönümü nedeni ile güneş enerjisi ile çalışan pankartımızı açmak üzere bir etkinlik planlamıştık. Ancak Berkin Elvan'ın ölümü nedeni ile etkinliğimizi ertelemeye, şu an için iptal etmeye karar verdik. Türkiye'de maalesef polis şiddetinin acı sonuçlarını her geçen gün görüyoruz. Bu halen devam ediyor. Berkin Elvan'ın ve barışçıl protestolarda hayatlarını kaybeden diğer insanların ölümünden sorumlu olan kişilerin yargılanmasını talep ediyoruz" dedi.
BARIŞÇIL GÖSTERİLERE UYGULANAN ŞİDDET DEVAM EDİYOR
Greenpeace'in temel ilkelerinden biri şiddetsizlik olduğunu yazılı basın açıklamasıyla duyuran Greenpeace Akdeniz Executive Director Laetitia Liebert ise görüşlere yer verdi:
"Berkin Elvan'ın ölümü, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto hakkının saldırı altında olduğunun bir kez daha altını çizdi. Gezi eylemleri sırasında pek çok kez 'şiddeti durdurun' cümlesini tekrarlamıştık. Berkin'in aramızdan ayrılmasıyla görüyoruz ki şiddet, herkes için acı sonuçlar doğuruyor ve şiddet yanlısı tutumlarla uzlaşma noktasına gelinemiyor. Berkin'in ve Gezi Parkı protestolarında hayatını kaybeden diğer insanların ölümlerinden sorumlu olanlar cezalandırılmadığı gibi, Türkiye'nin dört bir yanında insan hakları için mücadele eden barışçıl protestoculara uygulanan şiddet hâlâ devam ediyor. Temel ilkelerinden biri şiddetsizlik olan Greenpeace, Hükümeti barışçıl eylemcilere uygulanan şiddeti bir an evvel sonlandırmaya, sorumluları yargı önüne çıkarmaya çağırıyor. Berkin'in başına isabet eden ve hayatını sonlandıran gaz kapsülünü ateşleyen anlayış Türkiye çapında binlerce insanın yaralanmasına ve 8 ölüme sebep oldu. Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım, Hasan Ferit Gedik ve bugün Berkin Elvan'ın ölümlerine sebep olanlar ve bu emri verenler yaptıklarından sorumlu tutulmalıdır. Greenpeace bir kez daha protesto hakkına, ifade özgürlüğüne ve demokrasinin kendisine gösterilen şiddeti kınıyor ve bu tutumun bir an evvel sonlandırılmasını talep ediyor."

ME(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)