Gürkay GÜNDOĞAN- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - GREENPEACE Akdeniz İklim ve Enerji Araştırmacısı Buket Atlı, kömür santrallerinin insan sağlığına etkisinin belirlendiği rapora göre 40 yıl sonra Zonguldak'ta çalışan santrallerden kaynaklı erken ölümlerin sayısının 15 bini bulacağını söyledi.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Araştırmacısı Buket Atlı, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 'Sessiz katil' adını verdikleri raporu açıkladı. Atlı, kömür santrallerinden çıkan emisyon verileri ve ÇED raporları ile kirliliğin atmosferdeki dağılımından faydalanarak yaptıkları çalışma sonucunda çarpıcı rakamlar elde ettiklerini söyledi. Türkiye'de kömürle çalışan 22 termik santrale ek 80'nin üzerinde kömürlü santral planlandığını vurgulayan Atlı, bu santrallerden kaynaklı hava kirliliğine maruz kalarak rahatsızlanan insanların ömrünün ortalama 10 yıl kısaldığını kaydetti. Araştırmada, 2010'da 7 bin 900 kişinin kömür santrallerine bağlı hastalıklar nedeniyle 10 yıl erken öldüğünün belirlendiğini vurgulayan Atlı, şöyle dedi:
"Veriler, kömürlü termik santrallerin trafik kazalarından 2 kat fazla can aldığını gösteriyor. Bu oldukça büyük bir rakam. Avrupa Çevre Ajansı tarafından kabul edilmiş bir modellemeyle yaptığımız çalışmada erken ölümler İstanbul, Soma, Zonguldak gibi yerlerde oldukça yüksek. Elbistan ve Soma, Avrupa'nın en öldürücü santralleri oldular. Soma termik santrali 13 bin 400 yaşam yılı kaybına yol açtı. Zonguldak'ta ise 40 yıl sonunda santrallerden kaynaklı erken ölümlerin sayısı 15 bini bulacak. Bu bölgede planlanan diğer santraller de eklenirse bu sayı 25 bin 592'ye çıkıyor. Planlanan santrallerin emisyon değerleri AB'nin belirlediği emisyon değerlerine uygun olsa bile 21 bin 554 erken ölüm 40 yılın sonunda gerçekleşecek."

FOTOĞRAFLI