UŞAK’ın Barbaros Caddesi’nde bulunan ve Uğur Serdaroğlu A.Ş. (USAŞ) tarafından 2005 yılında 50 bin lira harcanarak yaptırılan yaya üstgeçidi, tarihi Zincirli Camii’nin kültürel dokusunu bozduğu gerekçesiyle Kütahya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile yıkıldı.
Araç trafiğinin oldukça yoğun olduğu Barbaros Caddesi’nde bulunan ve Bir Eylül İlkokulu öğrencilerinin de yolun karşısına geçmelerini sağlamak amacıyla yaptırılan üstgeçidin yıkımı 3 gün sürdü ve 28 bin lira harcandı. Konuyla ilgili konuşan Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Yılmaz, “2005 yılında yaptırılan üstgeçidin hemen yanında bulunan tarihi Zincirli Camii’nin kültürel dokusuna zarar verdiği gerekçesi ile yıkımı istendi. Kurulun Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunması üzerine yıkmak zorunda kaldık. Belediye olarak uzun süreli yazışmalar neticesinde mecburen yıkım kararı aldık. Kütahya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üstgeçidin yıkılması için uzun zamandır belediyeye yazılar yazıyordu. O bölgede üstgeçidin ihtiyaç olduğunu ve öğrencilerin kullandığını belirtmemize rağmen yıkımda ısrarcı oldular. Gelinen noktada hiçbir uzlaşma durumu olmadı. Biz de belediye olarak üstgeçidi yıktık” dedi.
EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NE BİLGİ VERİLDİ
Yıkım sonrasında Bir Eylül İlkokulu’nun çıkış saatlerinde öğrencilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla Emniyet Müdürlüğü’ne bilgi verildi. Yılmaz, “O bölgede bilindiği üzere Bir Eylül İlkokulu mevcut. İşlek bir kavşak olması nedeniyle Emniyet Müdürlüğü’ne belediye olarak bilgi verdik. Öğrencilerin okul çıkış güvenliği polis tarafından sağlanacak” diye konuştu.