ÇANAKKALE'de bir grup görme engelli, cep telefonu ve tablet almaya gittikleri GSM şirketi bayisinin, imzalarını kabul etmeyip, noter getirmeleri ya da gören bir kişiye vekalet vermeleri isteyerek 'ayrımcılık' yaptığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Türkiye'de engellilerin önündeki tüm engellerin kaldırılması için düzenlemeler yapılmaya devam ederken, Çanakkale'de görme engelliler kendilerini şoke eden bir davranışla karşılaştı. Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, abonesi olduğu GSM şirketinin kampanyasından cep telefonu almak için bir bayiye gitti. Ancak bayideki görevli, iddiaya göre, kendisine imza yetkisi olmadığını, cihaz kampanyasından yararlanabilmesi için ya gören birine vekalet vermesi ya da işlemlerin noter huzurunda gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Bayinin bu talebi karşısında şaşkına dönen Batdal, bu durumu bir kağıda dökerek imzalamasını istedi. Görevli Batdal'a istediği yazıyı, imzalayıp verdi. Batdal, daha sonra aynı GSM şirketinin başka bir bayisine gittiğinde işlemi kısa sürede onaylandı.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR
Batdal, daha sonra yaşadıklarını derneğin avukatı görme engelli Zeki Tezel'e anlattı. Avukat Tezel böyle bir şey olamayacağını belirtip, birlikte aynı bayiye gidip, tablet bilgisayar almak istediğini söyledi. Ancak, Tezel de aynı durumla karşılaştı. Batdal, başkanı olduğu dernekte kendisi gibi üyelerden Mehmet Çakır ve Adem Kurt'un da aynı sorunu yaşadıkları belirledi. Bunun derneğin avukatı Tezel, kendisi ve diğer üç görme engelli mağdur için birer dilekçe hazırlayıp, 'ayrımcılık yapıldığı' iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.
'ONUR KIRICI BİR DAVRANIŞ'
Türkiye'de gerek çeşitli gönüllü kuruluşların, gerekse devletin engellilere çok sayıda hizmet vermeye çalıştığını, hatta GSM şirketlerinin de özellikle görme engellilere yönelik programlar geliştirdiğini anlatan avukat Zeki Tezel, "Bunlar için teşekkür ediyoruz. Ancak bir kısım bayiler yasal haklarımızı elimizden almaya yönelik girişimlerde bulunuyor. Bunu kabul etmiyoruz. Körler Federasyonu’nun mücadelesi sonucunda çıkan 5378 sayılı Engelliler Yasası, engellilere Borçlar Kanununun 15. maddesi ile kendi istemediği sürece tanıksız imza hakkı tanındı. Yine Noterlik Kanunu’nun 73. maddesinde görme engelli kendi istemediği sürece tanıksız işlem yapabilmektedir. Ama biz kampanyadan bir telefon ya da tablet almaya gittiğimizde bize görme engelli olduğumuz gerekçesiyle bu hakkımızdan yararlanamıyoruz. Bu onur kırıcı bir davranış. Biz bunu kabul etmiyoruz. Türk Ceza Kanunun 122. Maddesi'nin bu tür ayrımcılığı yasaklayan bir hükmü var. Dolayısıyla bu firma hakkında şikayetçi oluyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Gerekirse o firmanın önünde eylem yaparak hakkımızı alacağız" dedi.
Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal ise kendisinden kampanyadan yararlanabilmesi için gören birinin vekaletini isteyen bayinin ancak kendi adına olan faturayı ödediğinde imza sormadığına dikkati çekip, "Bu ayrımcı uygulamayı devletimize şikayet ediyoruz. Anayasamızda da belirtildiği gibi bütün bireyler eşit haklara sahiptir. Biz de görme engelliler olarak normal vatandaşla aynı eşit haklara sahip olduğumuz halde GSM şirketinin bayisinin bize yapmış olduğu ayrımcı uygulamayı kınıyoruz" dedi.