RİZE’nin Pazar İlçesi’nde görme engelli 40 yaşındaki Ramazan Dursun’un yolda yürürken park halindeki bir otomobile çarptığını gören 60 yaşındaki Salim Pınarbaş, sesli uyarı veren sensörlü baston yaptı. Bölgede 'Laz Mucit' olarak bilinen Pınarbaş'ın bastonu, önüne çıkan engeli 2 metre önceden görerek artan ses tonu ile uyarıda bulunuyor. 
Çaykur Pazar Çay Fabrikası’nda memur olarak çalışan doğuştan görme engelli Ramazan Dursun, bir süre önce evine giderken caddede park halindeki bir otomobile çarptı. Bu duruma tanık olan 'Laz Mucit' Salim Pınarbaş, konu üzerinde düşündü ve ilginç bir baston geliştirdi. 120 santimetre boyunda plastik bir boruya batarya, sensör, anahtar ve hoparlörden oluşan bir elektronik sistem yerleştiren Salim Pınarbaş, bastonu önüne çıkan engele 2 metre kala tonu artan sesli uyarı verecek şekilde ayarladı. Pınarbaş'ın bir ayda tamamladığı ve 100 liraya mal ettiği bastonu kullanması için hediye ettiği Ramazan Dursun, sensörlü baston sayesinde caddelerde engellere takılmadan kolaylıkla yürümeye başladı.
İŞİTME ENGELLİLER İÇİN TİTREŞİMLİ UYARI 
Pınarbaş, bastonu geliştirerek görme ve işitme engellilerin de kullanması için ses tonunun yanısıra titreşimli uyarıda bulunabilecek halde imal edeceğini belirtirken, görme engelli Ramazan Dursun da bastonun çok faydalı olduğunu ifade ederek, “Baston 2 metre önceden önüme çıkan engeli bildiriyor. Hayatımızı daha da kolaylaştırdı.  Arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Bu duyarlılığı yerel yönetimlerden de bekliyoruz. Yaşamlarımızı kolaylaştıracak önlemler almalarını istiyoruz” diye konuştu.