İSTANBUL, () GAZETECİLERE  Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı ve Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, yaptığı açıklamada "Soma'da karanlık kömür ocaklarında kurban verdiğimiz madencilerimize Allahtan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bunun kader olmadığının da bilincindeyiz" dedi. 

"Soma Faciası'nda basın özgürlüğünü engelleyici haber kısıtlamalarını, şiddetle kınıyoruz" ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle:

"Soma kömür ocaklarındaki facianın ardından, haber akışındaki bilinçli yavaşlatmayı, basın özgürlüğü ve kamuoyunun bilgilenme hakkı adına, protesto ediyoruz. Kamuoyunun aydınlatılması açısından biran önce doğru ve hızlı bilgi paylaşımı sağlanmalıdır.
Soma'da, hastahane önündeki binlerce madenci yakınının acılı bekleyişi, doğru ve hızlı haber akışı sağlanmadığı için üzüntüyü derinleştirmekte ve bu durum işkenceye dönüşmektedir.
Hayatlarını kaybeden madencilerin sayısının gerçeklerin aksine çok düşük açıklanması, ocaktaki işçi sayısının 20 saat sonra bile net söylenememesi, madenci yakınlarının acılarını kat be kat arttırmaktadır.
Facia bölgesindeki gazetecileri engellemek yerine, gelişmeleri anında paylaşmanın ve acılı aileleri bilgilendirmenin zorunlu olduğuna inanmaktayız. Hayatını kaybedenlerin sayılarını saklayarak değil, basına ve dolayısıyla kamuoyuna, doğru bilgiler vererek madencilerin anılarına saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.
Bu olayla bir kez daha anladık ki, halkın gerçekleri öğrenmesi, özgürlükler adına bir haktır ve hiçbir şekilde engellenemez."