KAYSERİ Valisi Orhan Düzgün’ün eşi Gül Düzgün, yaptıkları çalışmalarda 'Gönül Elçileri' projesinde gönüllü elçi sayısının 2 bin 700’e ulaştığını, 149 kimsesiz çocuğun ise aile ortamına kavuşturulduğunu söyledi.
Gönül Elçileri projesi, ‘Kadın ve Güçlenme’ tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde yapıldı. Toplantıya, Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya, Hacılar Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan, Vali Orhan Düzgün’ün eşi Gül Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin eşi Neşe Özhaseki, STK temsilcileri, okul müdürleri ve gönül eçileri katıldı. Vali Orhan Düzgün’ün eşi Gül Düzgün, Gönül Elçileri projesinin bir yılı geride bıraktığını bu sürede Kayseri’de gönül elçisinin 2 bin 700’e ulaştığını söyledi. Koruyucu aile çalışmalarıyla 149 çocuğun aile ortamına kavuşturulduğunu da vurgulayan Düzgün, şöyle devam etti:
“Kayseri koruyucu aile sayısında 4’üncü, ancak koruyucu aile sayısının nüfusa oranlandığında birinci sırada. Tüm Kayserili vatandaşlarımıza bu ulvi konuda gösterdikleri duyarlılıktan ötürü teşekkür ediyorum. Bugün burada kadın ve güçlenme kapsamında başlatılan kadınlar için meslek eğitim projesinin tanıtımı için bir araya geldik. Eğitimde geri kalmış kadınlarımızı, mesleki açık öğretim liselerinde yeni açılan alanlara kayıtlarını yaptırıp, istihdamlarına katkı sağlamak istiyoruz. Eğitimli olmak ve mesleki beceri konusunda donanımlı olmak, kadınların kendilerini daha güçlü hissetmelerinde önemli rol oynamakta. İşveren için de nitelikli ve meslek sahibi kadınları istihdam etmek tercih edilen yoldur. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların mesleki becerilerinin geliştirilmesi bilgi toplumuna dönüşü hızlandıracaktır. Amaç, daha çok kadını iş hayatına katmak. Bu proje, etraftakiler için rol model olmasın ötesinde hayatlarına sihirli dokunuş fırsatı veriyor.”
Hacılar Kaymakamı Tülay Bahadır Bilgihan da, yoksulluğun parasal olmayan boyutu da olduğunu vurguladığı konuşmasında, “İnsanların asgari yaşam standartlarına erişememe, temel ihtiyaçlarını karşılayamaması olarak tanımlanan yoksulluğa ek olarak; eğitimsizlik, sosyal güvencesizlik, sosyal faaliyetlerde yer almama da yoksulluğun parasal olmayan boyutunu oluşturur. Biliyoruz ki gelişmiş hiçbir ülke ya da medeniyet yoktur ki sosyal hizmet alanını göz ardı etsin“ diye konuştu. Sosyal hizmet alanlarında gönüllülüğün önemine vurgu yapan Bilgihan, Osmanlı’nın bunu kurduğu vakıflarla giderdiğini anımsattı. VAKIFLARDA KADIN DAMGASI
Sosyal hizmet alanlarında gönüllü sayısının ve aktifliğinin artırılması gerektiğini, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1324 yılında vakıf kurarak aştığını ve sonrasında 26 binin üzerinde vakıf kurulduğunu anlatan Kaymakam Tülay Bahadır Bilgihan, “Osmanlı döneminde 26 binin üzerinde vakıf kurulmuş. Çarpıcıdır ki, bu vakıfların bin 400’ü kadınlar tarafından kurulmuş“ diye konuştu.
Gönül elçiliği konusunda yapılan anketlerden bahseden Bilgihan, şöyle devam etti: “Dünya ülkeleri içinde 155 bin denek 146 ülke üzerinde yapılan araştırmada , 2013 dünya bağışlama endeksinde 146 ülke arasında 128, para bağışlama kategorisinde 102, gönüllü çalışmak için ayrılan zamanda 130, yabancılara yardım etme indeksinde ise 116’ncı sırada. Yıllara bakıldığında gelişme ve ivme var. Ancak yeterli değil.”