Nilüfer KANDIRMIŞ/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde turistik tesis, otel, motel, restoran ve eğlence merkezlerinin sahillerinde, kamu alanlarına ödenen ecrimisil bedelinin yüzde 600 oranında arttırılması turizmcilerin tepkisine neden oldu. Göltürkbükü Mahallesi'ndeki işletmeciler fiyatların astronomik olması nedeniyle sokağa dökülerek ellerindeki pankartlarla ecrimisil fiyatlarını protesto etti.
Bodrum'un Göltürkübükü Mahallesi'ndeki turizmciler, ecrimisil oranlarının arttırılması ile yüzlerce tesisin iflas bayrağını çekeceğini vurgulayarak kararı protesto etti. İnönü Caddesi'nde toplanan yaklaşık 100 kişi, üzerinde 'Google ecrimisiline hayır', 'Hayali ecrimisile son', 'Ecrimisil katliamına hayır', 'Fahiş ecrimisil küçük esnafı bitirir', 'Ecrimisil bedellerinde adelet istiyoruz' ve 'Biz güzelleştirmeye çalıştıkça kurşun sıkmayın' yazılı pankartlar taşıyarak sessizce yürüdü.
30 yılı aşkın süredir Göltürkübü'nde işletmecilik yapan Tomris Berzek Sarp, Bodrum'da Antalya'daki işletmelere tahakkuk edilen ecrimisil bedellerinin 20 kat fazla olduğunu söyleyerek üvey evlat muamelesi gördüklerini ileri sürdü. Göltürkbükü'nün şöhret sahibi ve varlıklı insanların gözde beldesi olarak basın, yayın organlarında sürekli yer aldığını belirten Sarp, "Beldemiz, yurtiçinde ve yurtdışında hem ülkemizin prestijine, hem de ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Burayı bu seviyeye getirenler, 30 senedir her zorluğa göğüs gererek turizmi geliştiren küçük işletmelerdir. Biz küçük işletme sahipleri, ekonomik bir yıkımla, deyim yerindeyse, bir afetle karşı karşıyayız. Bodrum Milli Emlak Müdürlüğü'nden gelen bir mektupla şok olduk. 150 bin ila 300 bin lira arasında ecrimisil bedelleri ile karşıya kaldık. Hepimiz bu meblağlara itiraz ettik, bazılarımız dava açtı, yasal girişimlerde bulunduk" dedi.
'BU MEBLAĞLARI ÖDEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'
Sarp, talep edilen meblağların, birçoğunun senelik cirosundan fazla olduğunu belirterek, "Bu meblağları ödememiz mümkün değil. Bunları ödememizi talep etmek, bizim işletmelerimiz için idam hükmündedir. Şu an çoğu küçük esnaf kredi çekmek zorunda kaldı. Birçoğu icralarla boğuşuyor. Biz bu yükün altından nasıl kalkacağımızı bilmiyoruz. Devletimizi ve milletimizi yardıma çağıran bir çığlık atmaktan başka çaremiz kalmadı. Göltürkbükü'ne gelenler sadece çok varlıklı insanlar değil. Biz, küçük işletme sahipleri 30 yıldan fazla zamandır, orta halli vatandaşlarımızı, mütevazı tesislerimizde ağırlıyoruz. Fahiş ecrimisil bedelleri bizim gelirlerimiz göz önüne alınmadan belirlenmiş. Adaletsizlik ve yıkım da tam bu sebeple oluştu" diye konuştu.
İŞLETMELERİN KAZANCINA GÖRE BELİRLENSİN ÖNERİSİ
Ecrimisil bedellerinin, küçük işletmelerin gelirleri göz önüne alınarak, gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Sarp, "Söz konusu sahilleri biz, kendi müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz, buralardan çok yüksek bir gelir elde etmiyoruz. Göltürkübü'ndeki işletmeler senede 4 ay boyunca açıktır. Bu da mali kayıtlarla sabittir. Buralar için bizden bütün sene bedel talep edilmesi haksızlıktır. 2 yıldır kullandığımız güneşlenme platformlarından 5 yıllık bedeller istenmesi yanlıştır. Göltürkbükü'nü, gazete haberlerine bakarak değerlendirmeyin. Hiçbirimiz çok zengin değiliz. Kazandığımız paraların çoğu da ancak tamirata ve ufak, tefek yenilemeye yetiyor. Bizim emeğimize yazık etmeyin, vatandaşın ayağını Göltürkbükü'nden kesmeyin. Sesimizi duyurmak için gereken her şeyi yapacağız. Bunca yıllık emeklerimizin heba edilmesine seyirci kalmayacağız. Turizme tüm gönül verenleri, Türk halkını ve insaflı devlet yöneticilerini, sesimizi duymaya, bize destek olmaya çağırıyoruz" dedi.
Sessiz yürüyüşün ardından işletmeciler olaysız dağıldı.

NK(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)