Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA'nın Ula İlçesi'nin Akçapınar Mahallesi'nde SİT alanında faaliyet gösteren kiteboard (uçartma sörfü) okullarının kaçak olduğu ortaya çıktı.
Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka Mahallesi sınırları içinde yer alan ve birinci derece SİT alanındaki 3 bin 500 metrelik sahilde rüzgar sörfü alanı olarak kullanılan Akçapınar Sahili iki yeni okulun açılmak istenmesi tartışmalara neden oldu. 7 okul bulunan alana yeni açılacak iki okulun yeri konusunda mevcut okul sahipleri ile yeni okul sahipleri arasında tartışması çıktı. Tartışmaların büyümesi üzerine bölgede incelemelerde bulunan Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri sahilde bulunan 7 okula ait ahşap eğitim merkezlerinin kaçak yapı olduğunu tespit ederek tutanak tutarken, yeni okul sahiplerine de sahilin birinci derece SİT bölgesi olması nedeni ile hiçbir yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söyledi.
Yıllık 700 bin sporcuyu ağırlama imkanına sahip Gökova Körfezi içinde yer alan Akçapınar Sahili, Muğla Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 2011 yılında imzalanan protokol ile Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait Muğla El Sanatları Limited Şirketi'ne (MELSA) devredildi. MELSA şirketi sahilde sporculara ve günübirlik ziyaretçilere hizmet vermek için tuvalet, kafeterya, soyunma kabini, otopark, duş, büfe ve eğitim verecek okullar için ahşap binalar yaptı. Son dönemlerde rüzgar sörfü bölgede ilgi görmeye başlayınca eğitim verecek okul sayısı artmaya başladı. 3 yıl içinde 7 rüzgar sörfü okulu sayısının ulaşılmasının ardından sahile iki okul açılması için çalışmalar başladı. Gerekli izinlerin alınmasının ardından okul sahipleri prefabrik olarak hazırlanan okul binalarını yerleştirmek için dün sabah saatlerinde Akçapınar Sahili'ne geldi. Akçapınar sahilinde bulunan 7 okul sahipleri ile yeni okul açacak işletmeciler arasında yer tartışması çıktı. Bunun üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri konuyu yetkili makamlara bildirip, verilecek karar için beklemeye başladı. MELSA Genel Koordinatörü Muhammet Serttaş, yeni açılacak okul için gerekli izinlerin yanı sıra Muğla Valiliği'nden olurun da alındığını belirterek, "Açılacak okul ile ilgili olarak tüm gerekli izinler alındı. Muğla Valiliği'nin onayının ardından iki okul bölgeye iki konteyner getirdi. Ancak şu anda mevcut okul sahipleri buraya girişimize izin vermiyor. Şu anda hukuk dışı bir uygulama var. Biz de gerekli mercilere durumu ilettik, çıkacak kararı bekliyoruz" dedi.
Akçapınar sahilinde bulunan okul sahiplerinden Özgür Ceylan ise, "Burada kimsenin okul açmasına karşı değiliz. Ama burada şu anda yapılmak istenilen yeni okulların mevcut okulların önüne geçerek hak ihlali yapmasından şikayetçiyiz. Sorunda buradan kaynaklanıyor" dedi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İNCELEME BAŞLATTI
Akçapınar sahiline tartışmalar sürerken Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri de sahilde inceleme yapıp, okul sahiplerine bölgenin birinci derece SİT alanında bulunduğunu ve yapılaşmanın yasak olduğunu bildirdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, okul sahiplerine, "Burası aynı zamanda Gökova Özel Koruma bölge alanı sınırları içerisinde. Burada sadece Muğla Kültür Vakfı Koruma Müdürlüğü'nden izin alınmış bir tane yapı var o da günübirlik turizm için kullanılan kafeterya. Buradaki geri kalan bütün yapılar izinsiz ve kaçak uygulamadır. Şu anda hepsi ile ilgili olarak işlem yapacağız. Prefabrik dahi olsa burada yapılacak bütün uygulamalarla ilişkin müdürlüğümüzün iznine tabidir. Bu okullarla ilgili yapılacak tüm işlemleri şu anda sürdürüyoruz. İl Müdürlüğü olarak buradaki yerleri yıkmaya yetkimiz yok. Sadece işlemleri tamamladıktan sonra ilgili kurumu yönlendireceğiz, onlar kendi yükümlülüklerini yerine getirirler" dedi.
Bu açıklamanın ardından Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri jandarma ile birlikte sahilde bulunan okulları tek tek gezerek yapıların kaçak olduğu yönünde tutanak tuttu.

FOTOĞRAFLI