ALMANYA'da bulunan Max Planck Ornitoloji Enstitüsü tarafından göçmen kuşların göç yolları ve yaşamları hakkında bilgi elde etmek amacıyla yürütülen proje kapsamında verici takılarak geçen Ağustos ayında Ermenistan'da doğaya bırakılan bir leylek, Van'da ölü olarak bulundu. Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, leyleğin soğuktan donduğunu söyledi.
Almanya’daki Max Planck Ornitoloji Enstitüsü tarafından 2010 yılında Alman, İspanyol, İsrail ve Ermeni bilim insanları tarafından yürütülen Leylek İzleme Projesi kapsamında verici takılan bir leyleğin leşi, Van'ın Gürpınar İlçesi Çörekli Köyü'nde bulundu. Göçmen kuşların göç yolları ve yaşamları hakkında ayrıntılı bilgi elde etmek amacıyla yürütülen proje kapsamında Ermenistan'ın Erivan kenti yakınlarında 25 Ağustos 2013 tarihinde verici takılan leylek, doğaya salındı. Ancak leyleğin 5 Aralık 2013 tarihinde Van'ın Gürpınar İlçesi Çörekli Köyü civarında hareketliliği durdu.
KAR ALTINDA BULUNDU
Leyleğin hareketlerini izleyen ve bir süre durduğunu gören Alman araştırıcı Dr. Andrea Flack, Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı'ya ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen Prof. Dr. Sarı, leyleğin üzerindeki vericinin koordinatlarına göre Gürpınar'ın Çörekli Köyü'ne gitti. Prof. Dr. Sarı, "Leylek 5 Aralık 2013 günü köy yakınlarında ot yığını üzerinde bir çoban tarafından görüldü. Kar yağışının başlaması ile birlikte daha güneye gidememiş ve son görüldüğü ot yığınından 300 metre ileride soğuktan ölmüş. Çörekli Köyü'ne köy muhtarı ile birlikte koordinatların bulunduğu alana gittik. Köy ve dere çevresinde sopalarla arama yaptık. Yaklaşık bir saat yapılan çalışmayla, donmuş ve daha sonra da çoban köpekleri ve tilkiler tarafından parçalanmış leyleği gördük. Leyleğin ayağındaki marka ve sırtına bağlanan verici sağlam olarak bulundu. Onları Dr. Andrea Flack tarafından bildirilen adrese kargoyla göndereceğim" dedi.
LEYLEKLER GÜNLÜK OLARAK İZLENİYOR
Leyleği ölü olarak bulan Prof. Dr. Mustafa Sarı, leyleklerin günlük olarak Almanya'daki Max Planck Ornitoloji Enstitüsü tarafındın izlendiğini belirterek, "Leyleklere takılan verici hava sıcaklığından, kuşun günlük uçuş hızına ve yerde beslenmek için geçirdiği zamana kadar çok sayıda bilgiyi kaydediyor. Merkeze ulaşan vericideki bilgiler bilgisayara aktarılarak bilgiler toparlanıyor. Ancak leyleğin günlük olarak nerede bulunduğunu izleyebilmek için verici üzerine yerleştirilen GPS günde 5 kez koordinatı kısa mesaj olarak Almanya'daki merkeze iletiyor. Koordinatı günlük olarak izlenen leylek, uzun süre aynı koordinatta kaldığında ise öldüğü düşünülüyor" dedi. GÖ-(FE/AAA)(FOTOĞRAFLI)