Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, () - MANİSA’ nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Giresun Belediyesi tarafından iptal edilen Uluslararası Giresun Aksu Festivali için sadece çelenk töreni gerçekleştirildi.
Atatürk Meydanı’ndaki törende Giresun Belediye Başkan Kerim Aksu, Atatürk Anıtına çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Başkan Kerim Aksu, “37’nci Uluslararası Giresun Aksu Festivali’nin tüm etkinliklerini Soma’da yaşanan facia nedeniyle iptal ettik. Tüm ülkeyi yasa boğan bu üzücü olayda bizlerin de çok üzgün olduğumuzu buradan bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Soma’da hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, tüm halkımıza sabırlar diliyorum" dedi.
DERE KENARINDA DİLEK TUTTULAR
Festivalin iptal edilmesi nedeniyle Aksu Festival alanı da sessiz kaldı. Ancak bazı  vatandaşlar, Aksu Deresi kenarına gelerek geleneklerini canlandırdı. Halk Arasında 'Mayıs Yedisi' olarak adlandırılan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip geleneği yerine getirmek için Aksu Deresi’nin denizle birleştiği yerde toplanan az sayıda Giresunlu, denize 7 çift bir tek taş attı, sac ayaktan geçerek dilek tuttu.
ANALAR AĞLAMASIN, ÇOCUKLAR YETİM KALMASIN
Çocukluğundan beri gelenekleri yaşatmak için Aksu Deresi kenarına geldiklerini anlatan vatandaşlar, “Milletimizin başı sağolsun. Bu eğlence değil, inanç. Güzel şeyler diledim" derken, bazıları da “Kötülüklerden korunmak için her yıl geliyoruz. Bu zamana kadar dileklerim gerçekleşti. Allah’ım böyle acılar yaşatmasın. Analar ağlamasın, çocuklar yetim kalmasın. Geliyoruz, dua ediyoruz. Acılarımızı azaltmak için. Allah kabul etsin” diye konuştu.
AKSU FESTİVALİ
Yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişi bulunan Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, her yıl Mayıs ayının 20'nci günü başlıyor ve 3 gün sürüyor. İlk gün Aksu Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü alanda buluşan Giresunlular, gelenekler gereğince üç kez sacayaktan geçip, dereye yedi çift, bir tek taş atıyor, Giresun Adası'nın etrafının dolaşılmasıyla etkinlik tamamlanıyor.

HK(TM/AK) (FOTOĞRAFLI)