Hakan KABAHASANOĞLU/DERELİ (Giresun), () - GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve çobanlığı cazibeli bir meslek haline getirmeyi amaçlayan, “Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi Giresun’un Dereli ilçesinde başladı.
Veteriner hekimler Sedat Softa, Yavuz Güngör, Ertürk İşçi, Aslı Gönülkırmaz ile Veteriner Sağlık Teknisyeni Murat Taş'ın, Yavuzkemal beldesi ve Kümbet köyünde geçen hafta eğitim vermeye başladığı kursa, 11’i kadın olmak üzere 48 köylü katılıyor. Kursta teorik ve uygulamalı olarak sürü yönetimi hakkında bilgiler veriliyor.
Kümbet köyünde çobanlık eğitimi alan köylülerden Emine Kılıç, “Önceden koyunlarımız vardı, bakıyorduk ama satmıştık. Şimdi yeniden bu işe girdik. Bilgi sahibi oluyoruz. Öğrendiğimiz birçok konu var. Bilmediğimiz hastalıkların belirtilerini de öğreniyoruz” dedi. Diğer kursiyerler de, “Koyun ve keçi ırklarını, yem verme ve hastalıklarını öğrendik. İlerleyen günlerde daha çok bilgi sahibi olacağız” diye konuştular.
ÖĞRENMEDE ÇOK İSTEKLİLER
Köylülerin kursa ilgisinin iyi olduğunu belirten veteriner hekimler Asıl Gönülkırmaz ile Sedat Softa ise, “Bizim teorik bilgilerimizle onların tecrübelerini birleştirerek verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Vatandaşın anlayacağı dilde bilgiler aktarıyoruz. Bakım, beslenme, barınma ve hastalıkları anlatıyoruz. Öğrenmede çok istekliler. Yanlış bildiklerini de  düzeltiyorlar” dedi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dereli Kaymakamı Ömer Faruk Kala da, ilçenin hayvancılık açısından önemine işaret ederek şunları söyledi:
“Bu eğitimle çobanlarımızın, hayvan hastalıkları ve sürülerinin yönetimiyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olması sağlanıyor. Eğitim alan kursiyerlere teşvik amacıyla  İŞKUR tarafından günlük 20 TL ücret ödenecek. Umarım faydalı olur. Küçükbaş hayvancılığa katkı sunacağını ve hayvancılığın kalitesini artıracağını düşünüyorum.” İlk dönem kursu 4 Nisan’da sona erecek, ardından yapılacak sınavda başarılı olanlara sertifika verilecek.

HK (TM/AK) (FOTOĞRAF)