Çağatay KENARLI - İbrahim AKTÜRK / İstanbul, () - ZİRVE Yayınevi Davası'na bakan Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı üzerine, eski Ege Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon bu akşam Silivri Cezaevi'nden çıktı.

Kararın cezaevine ulaşmasının ardından saat 21.15'te serbest bırakılan Hurşit Tolan, cezaevi kapısından avukatı İlkay Sezer ile birlikte çıktı. Tolun'u kapıda kızı Miray ve yakınları ile arkadaşları karşıladı.

"BÜYÜK BİR KUMPAS'

Tolon, gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, şunları söyledi:

"3 yıl sonra sizinle beraber özgürlüğü teneffüs ediyorum. Elbette söylenecek çok şey var ama kesinlikle belirtmek isterim ki, zihinlerinde ve gönüllerinde böyle büyük bir kumpasın, böyle bir tertibin, böyle bir katakulinin mağduru olmuş olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yüzlerce yurtsever, kahraman evladı, aydınlar, yazarlar, düşünürler, öğretim üyeleri, akademisyenler, bu bulunduğumuz yerde yakında göreceksiniz, bir adaletsizlik müzesi olacak olan bu yerde, çok haksızlıklara uğradık. Bütün bu haksızlıklara, yüce milletimiz vicdanında ve gönlünde hayır dedi. Kar, kış, kıyamet demeden, hiçbir yılgınlık göstermeden Türkiye'nin her yerinden koşup, gelip, bizi burada destekledi. İşte bugün burada, huzurunuzda, daima o gücü, kuvveti veren ve bizim suçsuzluğumuza inanan yüce milletimizin, o vefakar, cefakar yürekli insanlarına da kalben teşekkürlerimi borç biliyorum."

"VİCDANINDA ALLAH KORKUSU OLAN YARGI MENSUPLARIMIZ VAR..."

Hurşit Tolon, "Pek çok olumsuzluğa, pek çok kötü örneğe rağmen, bu ülkede halen vicdanlı, vicdanında Allah korkusu olan, bağımsız ve adil yargılamayı şiar edinmiş olan yargı mensuplarımız vardır. Onun bir sonucu olarak, ben şimdi burada huzurunuzda bulunuyorum. O yargı mensuplarına, bu gerçeği anlamış ve gecikmiş olan hürriyetimi bahşetmiş olmaları sebebiyle de teşekkürlerimi sunmak zorundayım" dedi.

"KUMPAS TARİHE GÖMÜLECEK"

Tolon, sözlerine şöyle devam etti:

“Elbet en büyük teşekkürü, Anayasa Mahkemesi'nin önünde bekleyen ve haksızlığa uğramış 'Balyoz' mağduru kardeşlerimin, şimdi arkada bırakıp vedalaştığım yüzlerce TSK mensubu ile yine oradan çıkacak kararla Askeri Çasusluk, Poyrazköy ve hatta benim de sanığı yapıldığım Malatya'daki Zirve Davası'nda haksızlığa uğramış olanlar için de beklenen ve yerine getirilmesi olarak çok özlemle beklediğimiz adaletin tecellisi için buradan çağrı yapıyorum. En kısa zamanda yüce mahkemenin kararıyla, haksızlığa uğramış yüzlerce insan ve onlarla kader birliği yapmış aileleri de huzura kavuşacaktır ve bu kumpas tarihe gömülecektir bir şekilde, diye düşünüyorum. Başta Türkiye Barolar Birliği Sayın Başkanı ve Yönetim Kurulu olmak üzere, İstanbul Barosu ve bu davalarda bizi destekleyen tüm barolarımıza teşekkür ederim."

CEZAEVİ YÖNETİMİNE VE DOKTORA TEŞEKKÜR

Tolon, başta Cezaevi Müdürü ve infaz koruma memurları olmak üzere Silivri Cezaevi yönetimine de teşekkür etti; "Müdüründen yeni katılmış infaz memuruna kadar, uğradığımız haksızlığı bakışlarıyla bize hissettirerek... Ve oradaki hekimin insanî yaklaşımlarıyla sağlığımızı, gücümüzü koruyabildik" dedi.

Hurşit Tolon, açıklamanın ardından otomobille Çorlu'ya hareket etti.

ÇK - İA (CO)