Mehmet ALTINTAŞ/GEDİZ(Kütahya), ()- EĞİTİM-Sen Gediz Şubesi'ne bağlı öğretmenler, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciasının açık bir iş cinayeti olduğunu iddia ederek protesto mitingi yaptı.
CHP Gediz İlçe Teşkilatı önüne gelen Eğitim-Sen Gediz Şube Başkanı Engin Cenk, Başkan Yardımcısı Şakir Aydemir ve sendika üyesi 60'a yakın öğretmen, Soma'daki maden faciasının kaza değil, açık bir iş cinayeti olduğunu iddia etti. Ellerindeki pankartlarla parti binası önünden yürüyen öğretmenler, maden yöneticileri ve hükümet aleyhine, 'Kaza değil katliam, yüreğimiz Soma'da', 'Kömür karası öfkemizin isyanımızın rengidir', 'Gün kömürden daha kara, kalbimiz Soma'da', 'Ne kadar çok öldük!.. Yaşamak için!!!' gibi çeşitli sloganlar atarak Cumhuriyet Caddesi'ne çıktı. Orman İşletme Müdürlüğü önünden geçen grup, Gediz Pazaryeri etrafında dolaşarak, çevrede seyreden vatandaşlara 'Susma, sıra sana da gelecek' diye seslendi. Basın bildirisini okuyan Eğitim-Sen Gediz Şubesi Başkan Yardımcısı Şakir Aydemir, şöyle dedi:
"Soma'da 301 işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir. 12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirdi. Soma'da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir."
KÜTAHYA'DA İŞSİZ KALANLAR SOMA'YA GİTTİ
Tüketiciyi Destekleme Derneği Kütahya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Op.Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz ise, Kütahya'nın Soma'daki acıdan en çok etkilenen illerden biri olduğunu söyleyerek yeraltı işletmelerinin kapanmasından dolayı işsiz kalan Tavşanlı, Emet, Domaniç, Gediz, Altıntaş, Aslanapa ve Simavlı maden işçilerinin Soma'ya gitmek zorunda kaldığını hatırlattı. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı madenlerin özel sektöre devredilmesinin ardından iş kazalarında patlama yaşandığını vurgulayan Şahbaz, şöyle dedi:
"2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri yüzde 40 arttı. Bunun nedeni özelleştirmedir, taşeronlaştırmadır, maliyetleri düşürmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin savsaklanmasıdır." 
Soma'da yitirilen işçilerden kendilerine kalan sadece acı değil böylesi katliamların yaşanmaması için mücadele görevleri olduğunu vurgulayan Şahbaz, güvenceli iş ve insanca yaşam hakkı için mücadeleyi büyüteceklerini dile getirdi.

MA(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)