Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - HAKKARİ'de 2012 yılında vatani görevini yaparken, PKK'nın 300 kişiyle bastığı Hakkari'nin Geçimli Karakolu'nda ağır yaralanan İzmirli 23 yaşındaki er Serhat Koca'ya yaklaşık 2 yıldır verilmeyen gazilik ünvanı, basında çıkan haberler üzerine 3 günde geldi.
Haberlerin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Jandarma Genel Komutanlığı harekete geçti. Kuryeyle elden ulaştırılan belgeler, hemen işleme konuldu. Üç gün içerisinde toplanacak olan komisyonun onayıyla da Koca’ya, gazilik hakkının verileceği belirtildi. Haberi alan Serhat Koca, bugüne kadar bekletilmesine sitem etti.
Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde bulunun Geçimli Karakolu’na, 5 Ağustos 2012 gecesi, 300 terörist, üç koldan baskın yaptı. Saldırıdan hemen sonra kadın canlı bomba da yine nizamiye kapısına giderek kendisini havaya uçurdu. Saatlerce süren çatışma sonrasında, 6 asker ile 2 köy korucusu şehit oldu. 15 asker, 1 korucu ile 5 sivil de yaralandı. Çatışma sonrasında 14 terörist öldürüldü.
MUCİZE ESERİ HAYATTA KALDI
Saldırı sırasında nöbet kulübesinde bulunan İzmirli er Serhat Koca, önce kolundan, ardından da yaralı olarak tüfeğiyle çatışmaya devam ederken başından vuruldu. Üç metre yüksekliğindeki nöbet kulübesinden yere düşen ve ağır yaralı olarak 8 saat boyunca kendisine yardım gelmesini bekleyen Koca, Hakkari Devlet Hastanesi'ndeki iki ameliyatın ardından Ankara GATA’ya sevk edildi.
Burada yaklaşık 1.5 yıl süren tedavi sonrasında Serhat Koca, mucize eseri hayatta kaldı. Yaşama tutunan kahraman askerlerden Koca’nın, sol gözünde görme kaybı, sağ ayağında, beyindeki hasara bağlı olarak yürüme engeli oluştu. Ayrıca tekrar yerine konulmak üzere bacağındaki deri altına konulan kafatası kemiğinin de parçalandığı anlaşıldı. Bunun üzerine kafatasının boş kalan bu bölümüne kemik yerine metal parça yerleştirildi. Bu şekilde geçen Kasım ayında taburcu edilen Serhat Koca, İzmir'deki ailesine ve 6 yıldır evlenmenin hayalini kurduğu nişanlısına kavuştu.
GAZİ OLAMADI
Yaşadığı travmanın etkisiyle iş bulamayan Serhat Koca, GATA’dan gazi olabileceğine dair raporlar almasına rağmen bu unvanı bir türlü elde edemedi. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptığı başvurularda, her seferinde, kendisi için böyle bir işlemin başlatılmadığı cevabını aldı. Koca, aynı baskında karakollarını kahramanca savunurken yaralanan diğer arkadaşlarına da gazilik hakkının verilmediğini öğrendi.
Koca’nın durumunun ’nın haberiyle duyurulmasının ardından hem SGK Genel Müdürlüğü, hem de Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileri harekete geçti. Jandarma Genel Komutanlığı’nın, Serhat Koca için hazırladığı belgeler, kuryeyle elden teslim alınarak SGK Genel Müdürlüğü’ne götürüldü.
İncelemede, gazilik hakkını elde etmesi için gerekli olan tüm belgelerin de hazır olduğu ortaya çıktı. Tüm belgeleri tam olan Serhat Koca’nın önümüzdeki hafta yapılacak komisyonun ilk toplantısında onayıyla da, gazilik hakkını elde edeceği açıklandı.
“ARKADAŞLARIM DA VAR”
Gazilik işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğuna dair haberi alan Serhat Koca, “Ben yaklaşık iki yıldır bu girişimlerimi sürdürdüm ama hiçbir gelişme elde edemedim. Benim sorunum ortaya çıkınca üç günde bu işlemler halledildi. Olmadığı söylenen belgeler ortaya çıktı. Demek ki daha önce de süratle bu işlemler halledilebilirmiş. Ama bu da sevindirici. Benimle aynı baskında yaralanan arkadaşlarım da var. Onların da aynı sıkıntıları yaşamasını istemiyorum” dedi.

TY(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)