Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - İZMİRLİ er, 23 yaşındaki Serhat Koca, 1.5 yıl önce, Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ndeki Geçimli Karakolu’nda askerlik yaparken, PKK'nın 300 teröristle yaptığı baskında, 15 arkadaşı ile birlikte ağır yaralandı. 6 asker ile 2 korucunun da şehit olduğu baskında başından ve kolundan vurulan Koca, 1.5 yıl süren tedaviyle mucize eseri hayatta kaldı. Gözünde görme kaybı, kafatasına kemik yerine konulan metal parçası ve sağ bacağındaki engeliyle taburcu edilen, karakolun ele geçirilmesine izin vermedikleri için 'Geçimli kahramanları' denilen askerlerden Koca, hala gazilik unvanı verilmemesinden yakındı.
Hakkari Çukurca'da bulunan Geçimli Karakolu'na, 2012 yılının 5 Ağustos gecesi, 300 terörist, 3 koldan baskın yaptı. Saldırıdan hemen sonra kadın 'Canlı bomba' da yine nizamiye kapısına giderek kendisini havaya uçurdu. Saatlerce süren çatışma sonunda, 6 asker ile 2 köy korucusu şehit oldu. 15 asker, 1 korucu ile 5 sivil yaralandı. Çatışmada 14 terörist de öldürüldü.
MUCİZE ESERİ HAYATTA KALDI
Saldırı sırasında nöbet kulübesinde bulunan er Serhat Koca, kolundan, yaralı halde tüfeğini kullanıp çatışmaya devam ettiği sırada başından vuruldu. 3 metre yüksekliğindeki nöbet kulübesinden yere düşen ve ağır yaralı olarak 8 saat boyunca kendisine yardım gelmesini bekleyen Koca, Hakkari Devlet Hastanesi'ndeki 2 ameliyat ardından Ankara GATA’ya sevk edildi. Serhat Koca, burada yaklaşık 1.5 yıl süren tedavi ile mucize eseri hayatta kaldı.
Yaşama tutunan kahraman askerlerden Koca’nın, sol gözünde görme kaybı, sağ bacağında, başındaki yaralanmaya bağlı olarak yürüme engeli oluştu. Ayrıca bir yıl boyunca bacağındaki deri altında taşıdığı kemik parçalandığından dolayı, kafatasına bunun yerine metal parçası konuldu. Geçen kasım ayında taburcu edilen Serhat Koca, İzmir'deki ailesine ve 6 yıldır evlenmenin hayalini kurduğu nişanlısına kavuştu.
KAHRAMANLARA GAZİLİK VERİLMEDİ
Engelleri ve psikolojik durumundan dolayı iş bulamayan, girdiği işlerden de uzun süreli çalışamayan Serhat Koca, GATA'dan gazi olabileceğine dair raporlar almasına rağmen bu unvanı bir türlü elde edemedi.
SGK yetkililerinden sürekli kendisini, ellerine belge gelmediği ve kendisine ait gazilik işleminin kayıtlarında yer almadığı cevaplarını aldığını söyledi. Aynı baskında yaralanan ve karakollarını teröristlere canları pahasına teslim etmedikleri için 'Geçimli Kahramanları' olarak o zamanın gazetelerinde de yer alan Serhat Koca’nın dışında, diğer yaralı arkadaşlarının da gazilik unvanını henüz alamadıkları belirtildi.
Arkadaşları ile konuştuğunu ve onlarında gazilik hakkını alamadıklarını söyleyen Serhat Koca, şöyle konuştu:
"Vatanım için bu hale geldim, bundan da gurur duyuyorum. Ancak, ben mucize eseri hayatta kaldıktan sonra bu şekilde taburcu oldum. Artık özürlü bir insanım. Ben evraklarımı tamamlayıp yetkililere teslim etmeme, GATA’dan gazilik unvanı alabileceğim yönünde rapor verilmesine rağmen hala bu şerefli unvanı elde edemedim. Bana bunu vermediler. Her seferinde, isminin kayıtlarda olmadığını ya da evraklarımın ellerinde olmadığını söyleyip beni oyalıyorlar."
"HAYALLERİM DE ERTELENİYOR"
İşlemlerin tamamlanmaması ve gazi unvanı alamamasına tepki gösteren Serhat Koca, verdikleri mücadelelerle hayatta kaldıklarını, ardından zor şartları yaşadıklarından girdikleri depresyonları atlattığını anlattı. Koca, şöyle konuştu:
"Yetkililer bir belgeyi hazırlayıp da bizlere veremedi. Benim 6 yıldır evlenmeyi hayal ettiğim nişanlım var. Ama ne işim, ne de maddi durumun var. Ancak, gazilik hakkıyla elde edeceğim maaşımla bu hayalimi gerçekleştirebileceğim. Bu da olmayınca hayatta belki de kalan tek isteğim evliliği de sürekli erteliyorum. Bizlere sahip çıkılmasını istiyorum."
"KAHRAMANLARI TEK TEK GÖSTERDİ"
Tedavisinin bitmesi ardından askeri yetkililerin ziyareti sırasında verdikleri, üzerinde, o zaman karakolda olup şehit olan, yaralanan, sağ kurtulan arkadaşlarının bulunduğu tabloyu gösteren Serhat Koca, yaşadığı o dehşet gecesine bir kez daha döndü. Arkadaşlarını özlemle andığını dile getiren Koca, "O gece yaptıklarımızdan sonra bizlere 'Kahraman' dediler. Ama o 'Kahraman' dediklerine ve kahramanların arkasında kalanlara maalesef gereken ilgiyi göstermediler. Hepsi kaderlerine terk edildi. Ben bu gururu yaşıyorum ama yaşadığım ekonomik zorluklar bu gururun yanında üzüntü de getiriyor” dedi.

TY(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)