Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ/GEBZE (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde daha önce tarım arazisi olan bölgelerde faaliyet gösteren ve her biri 20 ile 100 arasında işçi çalıştıran fabrikaların yıkımı sürerken, sanayiciler yıkımın durdurulmasını ve buna bir çözüm bulunmasını istedi. Gebze Aktif Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GASİAD) Başkanı Yaşar Çetinkaya, seçimlerden sonra peşpeşe yıkım tebligatları geldiğini belirterek, "Şimdiki Cumhurbaşkanımız 'Taş taş üstüne koyanın yanındayız' demişti. Bu adamlar buraya fabrika koymuş. Yurtdışından yatırımcı beklerken bizimkiler mevcudun kıymetini bilmiyor" dedi.  
Kuzey Anadolu Otoyolu'nun de geçiş güzergahı üzerinde bulunan Gebze'nin Pelitli ve Tavşanlı bölgeleri başta olmak üzere ilçenin kuzeyindeki araziler üzerinde 200 üzerinde benzer koşullarda kurulmuş ve 10 bine yakın kişinin çalıştığı fabrikalar bulunuyor. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, daha önce tarım alanı olan fabrika sahiplerinin de tapulu malları üzerinde tesis kurduğu bu bölgeyi 2005 yılında  imara açtı. Buralardaki  sanayi kuruluşlarına tesisleri yıkmaları için de 10 yıl süre verdi. Verilen sürenin dolmasına birkaç ay kala da fabrikaların kaldırılması, kaldırılmadığı takdirde yıkılacağına ilişkin tebligatlar gelmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde tebligatlar dururken, seçimden sonra yeniden fabrikalara tebligatlar gönderildi. Şu ana kadar da 20 civarında fabrika yıkıldı. Bazı fabrika sahipleri de, çelik köntrüksüyonları zarar görmesin diye kendileri söktü.
Bugün de fabrikaların bulunduğu alanda biraraya gelen kısa adı GASİAD olan Girişimci Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği üyesi fabrika sahipleri uygulamaya tepki gösterirken, birçok tesisin çatılarının kaldırdığı, ancak yetiştirilecek ve ihaleyle alınmış işler olduğundan açık alanda iş yaptıkları görüldü. 
'KONUT VE REZİDANS YAPACAKLAR'
Burada bir açıklama yapan GASİAD Başkanı Yaşar Çetinkaya, burada 1.5 aydır yıkım çamlışmalarının sürdüğünü belirterek, "Burada plan yapacaklarına yıkım uygulamasını tercih ettiler. 9 senedir planlama yapılmadı ve yapılan uygulama da yasalara aykırı" dedi. Çetinkaya şöyle devam etti:
"Biz Kocaeli Valiliği aracıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına hem şikayet hem de talep dosyamızı ilettik. Burada devletin havalimanı ihalesini alan firmaya yıkım tebligatı gönderiliyor. Şu ana kadar sadece Pelitli bölgesinde bizim üyemiz olan 23 sanayiciye yıkım tebligatı gönderildi. Bu bölgede 200'e yakın sanayi tesisi var. Pelitli köyünden otoyol bağlantısı geçtiği için burası çok kıymetlendi. Burayı sanayi istemeyen bir rant gurubu var. Buralara konut ve rezidans yapacaklar. Onun için sanayi tesislerini gözden çıkardılar. Seçimler biter bitmez bizlere bu tebligatlara gönderdiler. Buradaki araziler resmi tapulu sanayicilerin arazisi. Burada işçi çalıştırıyorlar, vergi ödüyorlar ama yıkım kararı çıkıyor. Şimdiki Cumhurbaşkanımız 'Taş taş üstüne koyanın yanındayız' demişti. Bu adamlar buraya fabrika koymuş. Yurtdışından yatırımcı beklerken bizimkiler mevcutun kıymetini bilmiyor. Bu memlekette sanayi mi yoksa apartman mı önemli? Binlerci işsiz biliyoruz. Sadece Kocaeli'nde 54 bin işsiz var."  

FOTOĞRAFLI