İSRAİL'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaralandıktan sonra askeri uçakla Afyonkarahisar'a getirilerek tedaviye alınan 33 Gazzeli'den 3'ü ameliyat edildi. Tedavileri ardından fizik tedavi ve rehabilitasyon görecek yaralılar, yaşadıkları drama rağmen iyileşip Gazze'ye dönme hayali kuruyor.
Askeri uçakla İsrail'den Afyonkarahisar'a getirilen 33 yaralıdan 21'inin tedavisi Afyon Devlet Hastanesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde devam ediyor. AKÜ Hastanesi'nde ameliyat yapılan 3 Gazzeli'nin durumu hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı ve Başhekim Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, hastaların hayati tehlikesi bulunmadığını, genel sağlık durumlarının günden güne daha iyiye gittiğini belirtti.
DOKU YAMASI YAPILDI
Hastalardan 19 yaşındaki Maha Khattab'ın boyun, bacak, kalça ve kolunda kırıklar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, hastanın boynundaki kırığın sabitlendiğini kaydetti. Kırığın sabitleştirilmemesi halinde hastanın boyun altının felç olabileceğine değinen Prof. Dr. Yıldırım, yaralının ameliyatının başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. 5 yaşındaki Heba Hammad'ın ameliyatını kendisinin gerçekleştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, "Çocuğumuzun şarapnel yaralanması sonucu bacağında geniş bir doku kaybı vardı. Ameliyatla doku yaması yapıldı. Diğer hastamızın da geniş doku kayıpları var. Yaraları hazır oldukça kendisini ameliyat edeceğiz" dedi. 
HASTALARA MORAL VERİYORLAR
Yaralıların psikolojilerinin hastaneye geldikten sonra oldukça düzeldiğini söyleyen Başhekim Yıldırım, Afyonkarahisarlıların hastalara oldukça ilgi gösterdiğini anlattı. Yaralı Gazzelilerin sık sık ziyaret edildiğine değinen Prof. Dr. Yıldırım, ziyarete gelenlerin yaralıların her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını belirtti. Sivil toplum örgütlerinin hastaların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için büyük çaba harcadığına dikkati çeken Prof. Dr. Yıldırım, her ziyaretin hastalara moral verdiğini aktardı. "Bu hastalarımız bizim kardeşlerimiz, bizim bir parçamız" diyerek Türkiye ile Filistin arasındaki tarihi bağa değinen Başhekim Yıldırım, tedavilerini en kısa sürede tamamlayıp Gazzeli yaralılara Afyonkarahisar'ın güzelliklerini göstermek istediklerini aktardı.
İYİLEŞİP GAZZE'DE ÖĞRETMENLİK YAPMAK İSTİYOR
İsrail jetlerinin saldırısı sonucu evinin enkazı altında kalan Maha Khattab, saldırılarda babası ve 4 kardeşini kaybetti. Enkaz altında boynunun yanı sıra bacak, kalça ve kollarında kırıklar oluşan Maha Khattab, güçlükle de olsa gülümsemeye çalışıyor. Türkiye'nin Filistin için büyük yardım yaptığını söyleyerek teşekkür eden Khattab, "Hayırlısıyla iyileşirsem öncelikle saldırıda şehit düşen ağabeyimin kızlarını yetiştirmek istiyorum. Gazze'deki çocuklara eğitmenlik, öğretmenlik yapmayı diliyorum" diye konuştu.
HASTANEDEN YÜRÜYEREK ÇIKACAK
Maha Khattab'a refakat eden teyzesi Azize Khattab, Türkiye'ye gelirken endişeli olduklarını belirtti. Hem dil bilmediklerini hem de kimseyi tanımadıklarını anlatan teyze Khattab, Afyonkarahisar'a geldiklerinden beri herkesin kendilerine akraba gibi davrandığını dile getirdi. Khattab'ın ameliyatını gerçekleştiren Başhekim Yardımcısı Beyin Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Adem Aslan ise Khattab'ın boynunun arkasındaki kilitlenmeyi düzeltip sabitlediklerini söyledi. Kısa süre sonra boyundan ikinci bir ameliyat yapacaklarını kaydeden Aslan, "Bacaklardaki kırıklar nedeniyle de ameliyat olacak. Koldaki güç kaybı düzeldi. Tedavi sonucunda iki ay kadar sürecek fizik tedavi ve rehabilitasyon gerçekleşecek. Sonrasında ise hastaneden yürüyerek çıkacak" diye konuştu.
HASTANENİN MASKOTU OLDU
Ameliyatla doku nakli yapılan Heba Hammad, çevreyi hem utangaç hem de meraklı gözlerle inceliyor. Kendisine hediye edilen tablette bilgisayarla oyun oynayan Heba, kısa sürede hastanenin maskotu haline geldi. Yürümeye başlayan Heba'nın babası Fathi Hammad ise bir ambulans şoförü. İsrail'in ambulanslara bile saldırdığını, yaralı almaya giden ambulanstaki 3 çalışma arkadaşının şehit edildiğini söyleyen baba Hammad, bacağından yaralı bir kızı ile eşinin Gazze'de kaldığını belirtti.
'KIZIMI YARALILAR ARASINDA BULDUM'
Ailesini görmek için yaşadıkları mahalleye gittiği sırada kızı Heba'yı evlerine birkaç sokak uzakta yaralıların içinde bulduğunu anlatan baba Hammad, saldırı gününü şöyle anlattı:
"Kısa süreli bir ateşkes oldu. Ben ambulans şoförüyüm. Gittik şehitlerimizi çıkarmaya başladık. O sırada yeniden saldırı başladı. Biz de bazı şehitleri enkaz altında bırakıp oradan ayrıldık. Ben de saldırı başladığı için ailemi merak ettim. Eve doğru giderken yakında bir sokakta bir saldırıdan kurtarılan yaralılar vardı. Kızımı o yaralılar arasında buldum."
FİLİSTİNLİ DOKTORLAR İLGİLENİYOR
Yaralıların hem tedavisi hem de her türlü ihtiyacıyla AKÜ'de görev yapan Filistinli Beyin ve Sinir Cerrahisi Araştırma Görevlisi Dr. Usame Rakip ve Kardiyoloji Araştırma Görevlisi Dr. Anwar Abogazar ilgileniyor.

FOTOĞRAFLI