İZMİR’de, nükleer atıklarla gündeme gelen Gaziemir İlçesi’ndeki eski kurşun fabrikasında, bölge sakinleri protesto eylemi yaptı. Ağızlarını kapadıkları maskeleriyle tepkilerini gösteren mahalle sakinleri, atıkların süratle temizlenmesini istedi, kurşun fabrikası aleyhine açılan davaya müdahil olacaklarını dile getirdi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri ile kurşun fabrikasının etrafındaki mahallelerde oturan vatandaşlar, bugün öğle saatlerinde protesto eylemi düzenledi. Ağızlarını maskeyle kapatan, ellerine, 'Temiz nefes almak istiyoruz', 'Sağlıklı yaşam hakkımız', 'Nükleer atık istemiyoruz', 'Temiz çevre hepimizin hakkı', 'Yaşamak bizim de hakkımız' yazılı pankartları alan bölge sakinleri, kurşun fabrikasının girişine kadar yürüyüş yaptı. Sloganlarıyla da tepkilerini dile getiren mahalle sakinleri adına konuşan emekli polis memuru Ali İhsan Ödemiş, 37 yıldır bölgede yaşadığını, eşinin göğüs kanseri olduğunu, kendisinin de çeşitli rahatsızlıkları bulunduğunu dile getirerek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu şirkete 5.7 milyon liralık çevreyi kirletme cezası kesti ve nükleer bulaşıklı atıkların temizlenmesi için 29 Ekim’de bir aylık süre tanıdı. Bir ay bitti, giden gelen yok. Kesilen ceza, kamuyonunun gözünü boyamak ve sorumluların dikkatlerden kaçırılmasını sağlamaktan başka bir işe yaramadı. Yaşama alanlarımız atık çöplüğü değildir. Fabrika arazisindeki nükleer bulaşıklı atıkların bir an önce temizlenmesini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 'gerekirse biz temizleriz' sözünü tutmasını istiyoruz. Burada yaşayan birçok insanın sağlık güvencesi yok. Ortaya çıkacak bütün hastalıkların belirlenmesini, gerekli masrafların devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Çocuklar ve gelecek nesiller için bölgedeki bütün atıkların söz verildiği gibi süratle temizlenmesini istiyoruz. Yıllar boyunca fabrikayı denetlemeyen, fabrikanın çalışması için gerekli izinleri veren, sorumluluklarını yerine getirmeyenlerin yargılanmasını talep ediyoruz. Biz mahalleliler olarak bu çevre felaketi ve etkileriyle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Cuma günü arazideki nükleer bulaşıklı atıklarla ilgili hem devlet kurumlarının hem firmanın yaptıkları hukuksuzluklara karşı açılan davaların takipçisi olabilmek için adliyeye giderek davaya müdahil olmak için dilekçelerimizi vereceğiz” dedi.
İTİRAZIMIZ KABUL EDİLDİ
Vatandaşlara destek veren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına konuşan Avukat Arif Ali Cangı ise “Parti olarak sorumlu olanların peşini bırakmıyoruz. Nükleer bulaşık atıklarla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri aleyhinde bulunduğumuz suç duyurusu hakkında, 'işlem yapılmasına yer olmadığına dair karar'a yaptığımız itirazı Danıştay Birinci Dairesi kabul etti. Karar hem Gaziemir hem de memur yargılamasında soruşturmadan kaçırma hukuksuzluğuna çok güzel bir yanıt. Danıştay kararı, aynı zamanda çevreyi kirletme suçunun ciddi soruşturulmasına çağrı niteliğindedir. Sorumlular yargılanana, mağduriyetler giderilene kadar davanın takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.