TÜRK Standartları Enstitüsü (TSE) Güneydoğu Bölge Koordinatörü Mahmut Ulaş, Gaziantep'te 2013 yılı içerisinde kontrolü yapılan 2 bin 621 asansörün yüzde 92'sinin can güvenliği riski taşıdığını söyledi.
TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü Mahmut Ulaş, düzenlediği basın toplantısında kentteki asansörlerin can güvenliği riski taşıdığını söyledi. Asansörlerin ölümcül risk taşıdığını ve güvenliğin sağlanması için çalışıldığını ifade eden Ulaş, "Gaziantep'te bulunduğumuz yıl içerisinde 2 bin 621 asansörün periyodik bakamı yapıldı. Bunlardan yüzde 92'si ölümcül risk taşıyor. Bunları kırmızı etiketle işaretledik. Asansörlerin yüzde 8'i ise olumlu yani risk taşımıyor. Vatandaşımız kullanmakta oldukları asansörlerinin sadece kabinlerini görmektedirler ve şayet iç dizaynı da estetikse asansörlerinde herhangi bir sorun olmadığını düşünebilmektedirler. Oysa uzmanlarımızca yapılan kontrollerde; halatların kopma noktasına geldiğini, rayların bağlantı yerinden gevşediğini, fren tertibatının söküldüğünü, motor dişli kutusunda dişlilerde boşluk olduğunu tespit ettik" dedi.
PATLAMAYA HAZIR BOMBA
Mahmut Ulaş, vatandaşların her gün patlamaya hazır bombaya bindiklerini bilmediklerini de ifade etti. Ulaş, "Öncelikle hane halklarının ve bina sakinlerinin can ve mal güvenliği için bir an önce asansörlerin kontrollerini yaptırmalarını istiyoruz. Aksi halde patlamaya hazır bombaya binmiş olacaklarını asla unutmamalıdır. Vatandaş her gün patlamaya hazır bombaya bindiğini bilmiyor" diye konuştu.
Ulaş, TSE'nin 2013 yılı içerisinde Türkiye genelinde 77 bin 298 asansörün yıllık kontrolünü yaptığını da sözlerine ekledi.