Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP H Tipi Cezaevi'nde kalan mahkumlara, şair Burak Ballı'nın oluşturduğu 'Gelecek Zamana Umut Taşıyoruz' projesi kapsamında kişisel gelişim teknikleri, şiirsel dille anlatıldı.
Şair ve yazar Burak Ballı, Gaziantep H Tip Cezaevi'nde kalan 50 tutuklu ve hükümlüye şiirle terapi uyguladı. Terapiyi; Cezaevi Müdürü Hasan Öz'de izledi. Projenin sahibi olan Ballı, Türkiye'deki bütün cezaevlerinde kalan mahkumlara bu projeyle şiir terapisi yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Projeyle kişisel gelişim alanındaki şiirlerini tasavvuf müziği ve şiirsel dille anlatımla birleştirerek mahkumlara 1.5 saat anlatım yaptığını anlatan Ballı, projenin Adana Cumhuriyet Başsavcılığının desteğiyle Adalet Bakanlığınca onaylanarak pilot bölge olarak ilk önce Adana'da uygulandığını, ikinci olarak ise Gaziantep'te mahkumlarla buluştuklarını söyledi.
Ballı, "Buradaki mahkumların umut kazanması adına şiir terapi programı uygulandı. Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığım projede suçluluk oranının yüzde 80'inin uyuşturucudan olduğunu tespit ettim. Üzerinde çalıştığım terapi uygulamasının benzeri ABD'de ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde uygulanmış. Türkiye'de de bazı huzurevlerinde yapıldığını gördük. Kısa sürede Adalet Bakanlığından onay çıkınca cezaevlerindeki mahkumlara yönelik şiir terapi yapmaya başladık" dedi.
Cezaevi Müdürü Hasan Öz ise mahkumların sosyal yaşama daha çabuk adapte olması için yapılan çalışmalar kapsamında yazar Burak Ballı'nın, projesinin bakanlık tarafından kabul edildiğini ve Adana'dan sonra ilk defa Gaziantep'te uygulandığını söyledi. Öz, mahkumlara yönelik eğitici faaliyetlerin devam edeceğini belirtti.
Konferans salonunda Burak Ballı'nın slayt gösterisi eşliğinde yaptığı anlatımı dinleyen mahkumlar, zaman zaman Ballı'yı alkışlayarak, terapiden memnun olduklarını belirttiler.

EB(HK/BT) (FOTOĞRAFLI)