Eyyüp BURUN/ GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'te Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gürültü kirliliğinin önlenmesi amacıyla 'Korna Çalmakla Trafik Açılmaz' kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında, sinyalizasyon direklerine korna ve klakson çalınmaması konusunda uyarı levhaları asıldı.
Şehir içi trafik sorununun arttığı Gaziantep'te, korna ve klakson çalarak gürültü kirliliği yaratan sürücülere engel olmak isteyen Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ortak çalışmayla 'Korna Çalmakla Trafik Açılmaz' kampanyası başlattı. 171 ışıklı kavşağın bulunduğunu şehirde en çok gürültü kirliliği oluşan 45 kavşak tespit edilerek, bu kavşaklardaki trafik ışıklarına sürücüleri korna çalmamaları konusunda uyaran levhalar asıldı. Kentteki gürültü kirliliği sorununa dikkat çekmek istediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, proje ile trafikte gürültü kirliliğini önlemek ve sürücülerin gereksiz yere klakson ve korna kullanımını azaltmayı amaçladıklarını ifade etti.
Medeni toplumlarda korna ve klakson kullanılmadığına dikkat çeken Başkan Güzelbey şöyle konuştu:
"Gaziantep 2 milyona yaklaşan nüfusu ile metropol bir kent konuma geldi. Tüm metropollerde olduğu gibi Gaziantep'te de araç sahipliği ve insan hareketliliği oranın yükseldi. Bu durumun ise şehre en büyük yansımasının trafik yoğunluğunun artması oldu. Trafik yoğunluğu başlı başına bir sorun olmakla beraber, yanında sinsi olarak gelişen başka bir kirliliği de beraberinde getirmektedir, o da gürültü kirliliğidir. Trafikten kaynaklı gürültü kirliliğinin iki temel nedeni vardır. İlki mekanik gürültüdür. İkincisi ise insan davranışlarından kaynaklı kirliliktir. Bizim bu projede temel hedefimiz insan davranışından, özellikle korna çalınmasından kaynaklı gürültü kirliliğinin önlenmesidir."
Projeye tüm vatandaşların katkı sunmasını isteyen Güzelbey, "Bizler proje kapsamında, vatandaşlarımızın, çoğunlukla bilinç dışı nedenlerle kullandıkları araç kornasını gereksiz yere kullanmamaları konusunda uyarmayı ve bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Bunun için Gaziantep'in trafik yoğunluğunun en fazla yaşandığı kavşaklarına astığımız görsel ilanlarla istem dışı hareketlerinin önüne geçmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Projenin nihai hedefinin huzurlu ve sağlıklı bir topluma erişmek olduğunu bildiren Güzelbey, "Gürültü kirliliği, özellikle trafikten kaynaklı gürültü kirliliği toplum huzuru ve insan sağlığının önündeki büyük engellerden birisidir. Büyük kentlerde insanların daha stresli, daha gergin ve huzursuz olmalarının nedenlerden birisi de trafikten kaynaklı bu kirliliktir. Bizler bu kampanya ile daha yaşanabilir ve huzurlu bir Gaziantep hedefliyoruz" dedi.

EB (HK/CK) (FOTOĞRAFLI)