GAZİANTEP'e 'Gazilik' unvanının verilişinin 93'üncü yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.
Demokrasi Meydanı'nda yapılan törene; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Asım Güzelbey, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Kahraman Güneş, protokol üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Tören, Türk bayrağına 'Gazilik' madalyası takılarak Atatürk büstüne çelenkler konularak başladı.
Vali Erdal Ata, törende yaptığı konuşmasında,Gazianteplilerin kahramanlık destanlarından bahsederek, "Kurtuluş Savaşımız Türk milletinin büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde zamanın en güçlü devletlerine karşı tüm dünyaya emsal olmuş bir bağımsızlık mücadelesidir. Kurtuluş Savaşımız aynı zamanda tarihte var olduğu günden beri özgürlük ve bağımsızlığını bütün değerlerin üstünde tutmuş ve boynuna esaret zinciri vurulamayacağını tüm dünyaya ilanını ve ispatının günüdür. Her aşaması kahramanlıklarla dolu bu savaş içinde Gaziantep savunması bağımsızlık uğruna kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden düşmana tek yürek ve inanç birliğiyle direnerek şanlı bir destan yazan Antep halkını Anadolu başlattığı bağımsızlık mücadelesinin kıvılcımıdır. TBMM dalga dalga yayılarak Kuvayi Milliye hareketine kıvılcım olan bu destansı mücadeleyi 8 Şubat 1921 tarihinde 'Gazi' unvanıyla ödüllendirmiş ve tarih önünde şehrimizi böylesine anlamlı ve onurlu bir övgüye layık görmüştür" dedi.
TARİHTE İLK DEFA BİR ŞEHRE GAZİLİK UNVANI VERİLDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise bir şehre Gazilik unvanı verilmesinin dünyada ilk defa olduğunu söyledi. Güzelbey, "Antep'in Gazilik unvanı alıp Gaziantep oluşunun tam 93'üncü yılı İstiklal Savaşı yılları ülke işgal altında her cephede eşsiz bir mücadele devletim imkanları daha çok garp cephesinde güneydoğuda bir şehir tek yumruk olmuş. Çoluk çocuk, genç, ihtiyar şehri işgalcilere karşı savunuyor. TBMM'nin dikkatini çekiyor ve 6 Şubat tarihinde verilen bir önergeyle bu şehir gazilik unvanıyla taçlandırılıyor. Savaş devam ederken ve merkezi hükümet askeri yardımı yapamadığı bu şehri Gazilik unvanıyla ödüllendireyim onlara bir moral olsun diyor. Bu Gaziantepliler için büyük bir onur ve motivasyon oluyor. Güçleri artık daha fazla kullanıp şehri işgalcilere karşı son damlalarına kadar savunuyorlar" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından halk oyunları gösterisiyle tören son buldu.