Mehmet BULUT- Ömer ŞULUL/GAZİANTEP-ŞANLIURFA, () - GAZİANTEP ve Şanlıurfa'da, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofralarının vazgeçilmezi olan ve halk arasında 'Meyan Kola' olarak adlandırılan meyan şerbetinden almak isteyenler uzun kuyruklar oluşturuyor.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte birçok hastalığa iyi geldiğine ve özellikle hazmı kolaylaştırdığına inanılan meyan şerbeti Gaziantep ve Şanlıurfa'daki evlerde iftar sofralarında yerini almaya başladı. Gaziantep'te, oruç tutan ve iftarını meyan şerbeti içerek açmak isteyen onlarca vatandaş, şerbet satışı yapılan yerlerde uzun kuyruk oluşturuyor. Kentteki hemen hemen her iftar sofrasında yer bulan şerbetlerden almak isteyenler kuyrukta bekliyor ve sıra kendilerine geldiğinde 1,5 liradan satın aldığı bir torba meyan şerbeti ile evinin yolunu tutuyor. Gaziantepli şerbet ustası Halil Gezer, Ramazan ayında meyan şerbetinin her sofrada bulunduğunu belirterek, "Hazmı kolaylaştırdığı için meyan şerbeti iftar sofralarında mutlaka yer alır. Her aileden biri kişi de iftar öncesi meyan şerbetini alarak eve gider" dedi.
Şanlıurfa'da da onlarca vatandaş, iftar sofrasında içmek istediği meyan şerbetinden almak için şerbet satışı yapılan işyerlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Kentte 40 yıldır bu işi yapan Abdullah Çulha, meyan köklerini titizce temizleyerek kazanlarda pişirerek şerbete dönüştürdüğünü söyledi. Çulha'nın hazırladığı şerbeti iftar öncesi litresini 1 liradan satın alan vatandaşlar, "Meyan şerbeti Ramazan ayında milli içeceğimiz gibidir. Bu bölgede insanlar şerbetsiz iftarını açmaz" yorumunu yaptı.

FOTOĞRAFLI