CUMHURİYET'in ilanın 90'ıncı yıldönümü; Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te coşkuyla kutlandı.
Gaziantep Kamil Ocak Stadı'ndaki törene Vali Erdal Ata, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Asım Güzelbey ile yaklaşık 500 kişi katıldı. Protokol üyeleri, stadyumda tören aracı üzerinden kutlamalara katılanların bulunduğu tribünleri selamladı. Burada halka hitap eden Gaziantep Valisi Erdal Ata, milletin ruhuna, karakterine en uygun olan ve dünyanın en çağdaş yönetim biçimi olan Cumhuriyete kavuşmanın kolay olmadığını söyledi.
Protokol konuşmalarının ardından çeşitli turnuvalarda dereceye giren öğrencilere madalyaları takdim edildi. Kutlamalar, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreni ile son buldu.
ŞANLIURFA'DA RESEPSİYON İPTAL EDİLDİ
Şanlıurfa'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlendi. Törende konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Suriye sınırındaki Ceylanpınar'da yaşanan bir kişinin ölümü nedeniyle Cumhuriyet resepsiyonunun iptal edildiğini belirterek, "Dün Ceylanpınar'da Suriye tarafından gelen serseri bir kurşun ile kaybettiğimiz Ceylanpınarlı vatandaşımız İdris Akgül'e rahmet diliyorum. Urfa'mıza Ceylanpınar'ımıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Allah'tan tez zamanda bu anlamsız savaşın anlamsız kavgaların sona erdirmesini bölgeye barış ve huzurun gelmesi içtenlikle temenni ediyorum. Cumhuriyet belirli bir sınıfın belirli bir zümrenin eseri değildir. Cumhuriyet bütün milletimizindir. Cumhuriyet Bayramı bütün unsurlarıyla işgalcilere karşı namus ve şerefi ile mücadele veren şanlı bayrağımızı göndere çeken bütün Anadolu halkının milletimizin eseri ve onun bayramıdır" dedi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam eden kutlamalar; çevik kuvvet ekibi ile Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın da (TOMA) yer aldığı tören geçidi ile son buldu.
KİLİS'TE COŞKULU KUTLAMA
Kilis’te ki kutlamalar ise Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Törene; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Abdi Bulut, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Erkan Alacakurt, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr İsmail Güvenç ile vatandaşlar katıldı. Vatandaşların ilgi gösterdiği kutlamalarda, gösteriler yapıldı, şiirler okundu.
KAHRAMANMARAŞ VALİSİ: DÜNYA TARİHİNE GEÇTİK
Kahramanmaraş'ta yapılan kutlamalar ise Vali Şükrü Kocatepe'nin makamında tebrikleri kabulü ile başladı. Trabzon Bulvarı'nda resmi geçit törenleri ile devam eden kutlamalara; Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Emniyet Müdürü Metin Aşık, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan ve vatandaşlar katıldı. Tören aracı üzerinde halkı selamladıktan sonra konuşan Vali Şükrü Kocatepe, Cumhuriyet'in en büyük miras olduğunu belirterek, "İstiklal Savaşımız işgalcilerin üstün silah ve her türlü desteğe sahip kuvvetlerine karşı, 7'den 70'e herkesin katılarak dişiyle, tırnağıyla, kazandığı örnek bir mücadele olarak dünya tarihine geçmiştir" dedi.
ADIYAMAN'DA KUTLAMALAR STADYUMDA YAPILDI
Adıyaman'da gerçekleştirilen Cumhuriyet'in 90'ıncı kuruluş yıldönümü etkinlikleri Adıyaman Atatürk Stadı'nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı AK Parti'li Necip Büyükaslan ve Jandarma Alay Komutanı Yarbay Yusuf Yalçın tören aracı üzerinden halkı selamladı. Kutlamalara katılanlara hitap eden Vali Mahmut Demirtaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90'ıncı yılının bir başarının olgunlaşma öyküsü olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti gerçek anlamda demokratik, layık ve sosyal bir hukuk devletidir" dedi.
Konuşmanın ardından Cumhuriyet yol koşusunda dereceye giren öğrencilere bisiklet ve kitap hediye edildi, kortej yürüyüşü yapıldı. Etkinlikler; öğrenciler ve askerlerin geçit töreni ile sona erdi.