KURTULUŞ Savaşı'nda silah ve malzeme sevkiyatı yapan, harp malzemesi taşıyan gemilere koruma ve kollama görevini üstlenerek tarih yazan Alemdar Gemisi'nin, Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde aynı ölçülerinde yapılıp müzeye dönüştürülen maketini 5 yılda 600 bin kişi ziyaret etti.
Danimarka'da 1898'de 49.475 metre uzunluğunda ve 7.95 metre genişliğinde kurtarma gemisi olarak inşa edilen ve Kurtuluş Savaşı'ndaki hizmetlerinin ardından 1982'de sökülen Alemdar Gemisi'nin maketi, ilçedeki 4 tersanede orijinaliyle aynı ölçülerde inşa edildi. 8 Ağustos 2008'de ziyarete açılan Gazi Alemdar Müzesi'ni, bugüne kadar 600 bin kişi gezdi.
Gazi Alemdar Müzesi sorumlusu Kenan Kalyoncu, müze geminin, ilçeye gelen yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerin ilgisini çektiğini söyledi. Ereğli açıklarında Fransız savaş gemilerine karşı Kurtuluş Savaşı'nın ilk deniz savaşını da gerçekleştiren Alemdar Gemisi'nin tarihinin ilgi uyandırdığını anlatan Kalyoncu, "Müze gemiyi ziyaret edenlere geminin tarihi, personeli ve yaptıklarıyla ilgili bilgi veriliyor. Ziyaretçi defterine baktığınızda pek çok ülkeden ziyaretçinin ismi var. Gelenler, rehber arkadaşımızın anlatımıyla adeta tarihe yolculuk yapıyor" dedi.