Taner YENER/İSTANBUL,() BEYOĞLU’nda ayrı ayrı bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD), Halk Evleri ve İşçi Partisi üyeleri, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasını protesto ettiler. İşçi Partisi üyeleri ölen madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunurken, Halk Evleri üyeleri ise başlarında bulunan baretleri güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polislerinin önüne bıraktı.
BARETLERİ POLİSLERİN ÖNÜNE BIRAKTILAR
Galatasaray Lisesi önünde ilk eylemi İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri yaptı. Grup adına yapılan basın açıklamasında, “Toplumu derinden sarsan bu vahim sorumsuzluklar karşısında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nı toplam vicdanı ve adalet duygusu açısından istifaya davet ediyoruz. İşçi katliamının sorumlusu özel şirket yetkilileridir. Gerekli yasal soruşturma süreci acilen başlatılarak insan hakları ve toplum vicdanı açısından sorumlular hakkında adil yargılanma koşulları sağlanmalıdır.” denildi. Basın açıklamasının ardından grup, toplu şekilde İstiklal Caddesi'ni kullanarak merkezlerine gitmek istedi. Ancak barikat kuran polis grubun yürümesine izin vermedi. Kısa süreli tartışmanın ardından polis göstericilerin yürümelerine izin verdi.

“SORUYORUZ, 15 YAŞINDA ÇOCUĞUN ORADA İŞİ NEYDİ O ZAMAN?”
Lise önündeki ikinci eylemi Halk Evleri üyeleri yaptı. Tünel Meydanı’nda toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, “Madenci ölümleri kaza, kader, ihmal değil katliamdır” yazılı pankart ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, ”Maden işçileri onurumuzdur” sloganları attı. Grup adına basın açıklaması yapan Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay, facianın sorumluları Soma Holding ve AKP hükümeti olduğunu belirterek, “Daha 20 gün önce Soma’daki iş kazalarıyla ilgili meclise verilen araştırma önergesini reddedenler bu katliamın sorumlusudur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı maden ocağının son olarak geçtiğimiz Mart ayında denetlendiğini ve mevzuata aykırı bir durum olmadığını açıkladı. Soruyoruz 15 yaşında çocuğun orada işi neydi o zaman? Anlıyoruz ki denetimler işçilerin güvenliğine dönük değil işletmenin kar edip etmediğine dönük yapılıyor. Şirketin AKP’yle göbekten bağlı olduğu da zaten aşikardır.” dedi. Günay konuşmasının sonunda herkesi akşam 19.00’da Tünel Meydanı’nda başlayacak yürüyüşe katılmaya davet etti.
“BU KATLİAMIN TEK SORUMLUSU AKP HÜKÜMETİDİR”
Lise önündeki üçüncü eylemi ise İşçi Partisi tarafından gerçekleştirildi. İP İl Başkanlığı önünde bir araya gelen yaklaşık 100 kişilik grup, “Soma’daki cinayetin sorumlusu hükümettir” yazılı pankart eşliğinde lise önüne yürüdü. Grup sık sık, “Vatanı sattılar işçiyi yaktılar”,”İşçiye düşman Tayyip Erdoğan”,”Soma işçisi yalnız değildir” diye sloganlar attı. Grup adına basın açıklamasını İP İstanbul İl Başkanı Osman Bilge Kuruca okudu. Soma’da 205 madencinin şehit olması yüzlercesinin de yeraltında kalmasının bir iş cinayeti olduğunu söyleyerek, “Cinayet bağıra bağıra gelmiştir. Soma madenleri için daha 20 gün kadar önce Meclis’te verilen soru önergesi AKP oylarıyla ret edilmişti. Bu katliamın tek sorumlusu AKP hükümetidir. Sendikalarımız bu cinayet karşısında sessiz kalmamalı, derhal üretimden gelen güçlerini harekete geçirmelidir. AKP hükümeti hemen istifa etmelidir.” dedi. Grup yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı.

(BB) (FOTOĞRAFLI)