Enver ALAS - Hasan YILDIRIM - Zeki GÜNAL / İSTANBUL, () İSTANBUL'un tarihi sembollerinden Galata Kulesi'nin dibindeki alana İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce ocak, masa ve sandalyeler konularak 'çay bahçesine' çevrilmesi bir grup tarafından protesto edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı BELTUR tarafından işletilen çay bahçesine tepki gösteren yaklaşık 200 kişilik grup, sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla saat 16.00 sıralarında burada toplandı. 'Meydanlar halkındır. Sermayenin değil' yazılı pankart açan grup, 'Galata halkındır halkın kalacak', sloganları attı. 'Galata halkındır halkın kalacak', 'Ranta hayır', 'Diren Galata', 'Gaza geldik, çay demledik' şeklinde dövizlerin açıldığı eylem alkışlar ve ıslıklarla başladı.



MASADA OTURANLARA KARŞI PİKNİK YAPTILAR

Grubun eylemi masalarda oturanlara karşı yerde oturarak devam etti. Eylemciler yanlarında getirdikleri yiyecek ve içeceklerle aralarında paylaştılar. Bu sırada vatandaşlar ise eyleme rağmen masalarda oturmaya devam ettiler. Bazı eylemciler ile masada oturan vatandaşlar arasında sözlü tartışmalar yaşandı.



EYLEMCİLER ÇAY BAHÇESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Eyleme katılan Ahmet Kale , "Meydanlar halkındır. Burası vatandaşların günün her saati gelip, oturup, sohbet ettiği bir yer. Belediye burayı halka kapatmak için özel bir çay bahçesi açmaya kalktı. Biz dünyanın tersine belediyenin işgaline karşı alanlarımızı koruyoruz. Vatandaşın nefes aldığı bir yeri işgal etmek günahtır, ayıptır" dedi.



"TARİHİ DOKUYA ZARAR VERİLİYOR"

Özlem Dalkıran ise Galata Kulesi'nin tarihi bir yapı olduğunu belirterek, çay bahçesinin tarihi dokuya zarar verdiğini söyledi. Dalgakıran, "Burası halkın özgürce oturduğu bir yer, gençlerin dinlenme mekanıydı. Burada esas yapılmak istenen halkın yaşam tarzının değiştirilmeye çalışılmasıdır. Hem buna itiraz etmek hem de Galata Kulesi'nin Galata Kulesi olarak kalması için buradayım" diye konuştu.

 

FOTOĞRAFLI