EDİRNE'nin Enez İlçesi'ndeki Gala Gölü Milli Parkı'nda son günlerde kaçak avcılığın artması üzerine denetimler arttırıldı.  
Tepeli pelikan, bayağı aynak, küçük karabatak gibi nesli tükenmek üzere olanlar dahil 163 kuş türüne ev sahipliği yapan Gala Gölü'ne giden kaçak avcılar, yaz aylarında bölgedeki çeltik tarlalarında çalışan işçilerin kullandığı kulübeleri güme (av evi) olarak kullanarak yasa dışı avlanıyor. Kaçak avcılığın son günlerde artması üzerine Enez İlçe Jandarma ve İpsala Doğa Koruma Milli Parklar Şefliği'ne bağlı ekipler denetimlerini sıklaştırdı. Ekipler, güme olarak kullanılan yapılara baskın düzenleyerek yasa dışı avlananlara cezai işlem uyguluyor. İçerisindeki eşyalar dışarıya çıkarılan gümeler, daha sonra yakılarak imha ediliyor. Gümelerin etrafına kurulan tuzaklar hem hayvan hem de insanlar için tehdit oluşturuyor.
İpsala Doğa Koruma Milli Parklar Şefliği'nde görevli Orman Muhafaza Memuru Şevket Akbaş, 7 gün 24 saat devriye görevi yaptıklarını belirterek, "Gala Gölü'ne 'Balık avlıyorum' diye içeriye avcı sokuyorlar. Gala Gölü'nde avcılık yasak. Buraya girmek bile yasak. Çünkü burası milli park. Onun için hassas bir şekilde çalışıyoruz" dedi.
DENETİMLERİ SIKLAŞTIRILDI
Enez Kaymakam Vekili İhsan Ayrancı, Gala Gölü Milli Parkı içerisinde avlanmanın yasak olduğunu söyledi. Ayrancı, "Son günlerde kaçak avcıların arttığını fark ettik. Bunun üzerine tedbirleri arttırdık. Amacımız, milli park sınırları içerisinde avcılığı tamamen engellemek, ortadan kaldırmak. Av yapmanın serbest olduğu bölgelerde doğru yöntemlerle, doğru usullerle bu işin yapılmasını istiyoruz. Buradaki yasak avcılığı, kaçak avcılığı tamamen bitirmek, amacındayız.  Bölgedeki av dernekleri ile bölgede yaşayanların işbirliğiyle usulsüzlük avcılığın üzerine gideceğiz. Kaçak avcılar bölgeyi terk edene kadar, onları sindirene kadar da mücadelemiz devam edecek. İpsala ve Enez jandarma, Orman Bölge Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliği içerisinde Enez Kaymakamlığı'nın koordinasyonluğunda denetimleri sıklaştırdık. Her günde artarak bu denetimler devam edecek" diye konuştu.
GÜMELERDEN, PROJEKTÖRLER VE CANLI MÜHRELER ÇIKTI
Uygulanan cezalar hakkında da bilgi veren Ayrancı, "Milli parkların içerisinde avlanmanın cezası daha büyük. Biz cezalandırmaktan önce vatandaşı bilinçlendirmek istiyoruz. Buradaki gümeleri ortadan kaldırdık. Gümelerin içerisinden projektörler, canlı mühreler çıktı. Bizim tek amacımız ceza yazmak olsaydı, çok daha büyük cezalar, çok daha büyük yaptırımlar uygulayabilirdik ama vatandaşa bunun yanlış olduğunu anlatarak, onları ikna ederek bu işlerin üstüne gitmek istiyoruz. Hafta sonları daha sıkı denetim yapacağız" diye konuştu.
GALA GÖLÜ MİLLİ PARKI
Edirne'nin Enez ve İpsala İlçeleri arasında bulunan Gala ve Pamuklu göllerini kapsayan alan 5 Mart 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’nin 36'ncı Milli Parkı olarak ilan edilde. Gala Gölü Milli Parkı, 3 bin 90 hektar sulak alan ve 3 bin hektar ormanlık alan olmak üzere toplam 6 bin 90 hektar alandan oluşuyor. Milli park alanı içerisinde, 163 kuş türü bulunuyor. Bu türlerin 46'sı yerli, 27'si kış göçmeni ve 90'ı yaz göçmeni kuşlar olarak biliniyor. Balık olarak da 16 tür ler alıyor. Yılan balığı, sudak, sazan ve turna gibi ekonomik değeri yüksek olan balıklarda gölde yaşıyor.