BURSA, () - BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Fransız astronot Patrick Baudry, NASA’da görevli Türk Astrofizikçi Umut Yıldız ve Fransa Uluslararası Uzay Üniversitesi'nden Halit Mirahmetoğlu’nu konuk etti. Fransız Astronot Patrick Baudry, uzaya gitmeyi çocukluk döneminde hayal ettiğini belirterek, çocuklarda uzay farkındalığı oluşturulması gerektiğini söyledi.
BTSO Uzay, Havacılık ve Savunma Kümelenmesi üyeleriyle buluşan bilim adamları, Bursa iş dünyasına deneyimlerini anlattı. Baudry, Umut Yıldız ve Halit Mirahmetoğlu’nun Işıklar Fest 2014 şenliğine katılacağını belirten BTSO Yönetim Kurulu üyesi İlker Duran, misafirlerin yarın da Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri ile buluşacağını söyledi. İlker Duran, "BTSO olarak uzay ve havacılık bilincini çocuklarda oluşturmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu yüzden Baudry, Umut Yıldız ve Halit Mirahmetoğlu’nu Bursa’da konuk ettik" dedi.
"HEDEFİME ULAŞTIĞIM İÇİN MUTLUYUM"
Fransız Astronot Patrick Baudry, uzaya gitmeyi çocukluk döneminde hayal ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Her şey hayal kurmakla başlar. Benim hayalim uçmaktı. Başka bir arzum yoktu. Bunun için elimden geleni yaptım. Kendi ülkemde böyle bir hayali gerçekleştirmek için çok çalıştım. Hayatımda birçok tecrübe kazandım. Uzaya gitmek farklı bir duygu. Ben hedefime ulaştığım için mutluyum."
Patrick Baudry, uzay ve havacılık sevgisinin çocukluk döneminde başlaması gerektiğini anlatarak, "Her şey çocukluk döneminde başlar. Çocuklarımızın önünü açacak adımlar atalım. Çocuklarda farkındalık oluşturmalıyız. Bu açıdan BTSO’nun başlattığı Gökmen Projesini önemsiyorum. Türkiye’de uzay ve havacılık konusunda daha hızlı adımların atılması lazım" diye konuştu.
"UZAY VE HAVACILIK TEŞVİK EDİLMELİ"
Çocuklara uzay konusunda farkındalığı oluşturmak için projeler geliştirilmesi gerektiğini belirten Fransız Astronot, "Artık teknoloji inanılmaz bir şekilde gelişiyor. Dünyada ülkeler uzay ve havacılık konusunda inanılmaz yatırımlar yapıyor. Uzay merakını oluşturmak için kamplar kuruyorlar. Türkiye de bu noktada gençlerini ve çocuklarını uzay ve havacılığa teşvik etmeli. Çünkü ulusal bir vizyon için, yerel unsurların da harekete geçmesi lazım. Bu açıdan BTSO’nun bu çabasını ve mücadelesini takdir ediyorum" ifadelerini kullandı.
"TAKİPÇİ DEĞİL, KARAR VEREN ÜLKE OLMALIYIZ"
Fransa Uluslararası Uzay Üniversitesinden Halit Mirahmetoğlu ise, BTSO üyelerine uzay ve havacılık noktasında son gelişmeleri anlattı. Türkiye’nin uzay alanında daha fazla adım atması gerektiğine işaret eden Mirahmetoğlu, "Bu açıdan artık takip eden, karar veren ve lider bir ülke konumuna gelmeliyiz" diye konuştu.
Uzay ve havacılık alanında BTSO’nun kümelenme çalışmaları ve Gökmen Projesini anlatan Mirahmetoğlu, şöyle dedi:
"Bir hedefe ulaşmak için hayal kurmalıyız. Pes etmemeliyiz. BTSO Gökmen Projesi, gerçekten çok güzel bir hayal. Bunun sürdürülebilir olması lazım. BTSO’nun başlattığı bu adımı önemsiyorum. Türkiye’ye örnek bir proje olduğuna inanıyorum. Bursa’dan başlayan bu hedef, tüm Türkiye’ye yayılmalı. Gökmen Projesi ulaşılabilecek bir hedeftir. Bir şeyler üretmek için başlamak lazım. Bu yüzden herkes elinden geleni yapmalı."
UMUT YILDIZ: BEN ASTRONOT OLMAK İÇİN YOLA ÇIKTIM
Türkiye’nin uzay alanında söz sahibi olması için ciddi yatırımlar yapması gerektiğini anlatan NASA’da görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız, BTSO’nun Gökmen Projesinin uzay ve havacılığın özendirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu kaydetti. Umut Yıldız, şöyle dedi:
"Bursa’da böyle bir kümelenme çalışmasının ve Gökmen Projesi’nin başlatıldığını görmek beni gerçekten mutlu etti. Çünkü uzay ve havacılık tutkusu, küçük yaşta başlamalıdır. Ben 7. sınıfta astronot olmak için yola çıktım. Babam her zaman bana, ‘Bırak o mesleği, öğretmen ol’ derdi. Ama ben yılmadım. Hayalimi gerçekleştirmek için çalışıyorum. Astronot yetiştirmek ya da bilim adamı yetiştirmek kolay bir iş değil. Ciddi bir sabır ve heyecan gerekiyor."

NG(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)