Sebile ÇETİN/ BURSA, ()-BURSA’da bulunan Fransız Astronot Patrick Baudry, uzaya çıkabileceğini hayal bile etmediğini belirterek, “Dünya'ya uzaydan bakmak ayrıcalık. Bir ekibin parçasısınız. Uzayda, ekip çalışmasının en güzel örneğini yaşıyorsunuz” dedi.
Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), işbirliği ile düzenlenen ‘Işıklar Şenliği’ne katılan Fransız Astronot Patrick Baudry, NASA’da görev yapan Türk Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Fransa Uluslararası Uzay Üniversitesi’nde görevli Halit Mirahmetoğlu ve Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Fatih Mustafa Yaşar ile birlikte, öğrencilere uzay ve havacılıkla ilgili deneyimlerini anlatıp yol gösterdi.
Merinos Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Fransız Astronot Baudry, çocukken tek hayalinin uçmak olduğunu belirterek, gençlerin başarılı olabileceğine inanması gerektiğini vurguladı. Uzaya giden ikinci Fransız astronot olabilmesini sağlayan süreci anlatan Baudry, “Eminim aranızda yetenekli insanlar vardır. Hem ülkeniz hem de Bursa uzay ve havacılıkta başarı elde edecektir. Her şey çalışmak ve istemek ile başlıyor. Pes etmezseniz, hedefi doğru şekilde belirlerseniz başarıya ulaşırsınız. Fransız Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olmamın ardından başlayan süreçte bu güne geleceğimi hayal bile etmiyordum. Uzaya gidecek iki Fransız’dan birisi oldum. Sovyetler Birliği’nde eğitim aldım. Orada inandığım, beğendiğim kozmonotlarla birlikteydim. Herkes uzayı keşfetmek istiyordu. Ardından Amerika’da eğitim aldıktan sonra 1985 yılında Uzay Mekiği Discovery ile uzaya gittik. Uzaya gidecekseniz sabırlı olmanız lazım. Her gün çalışsanız, isteseniz bile gidemeyebilirsiniz” dedi.
“BOŞLUKTA KAYBOLMUŞ GİBİ HİSSEDİYORSUNUZ”
Birlikte çalışılan ekip ile iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Baudry, herkesin isteğinin uzaya çıkıp başarılı bir şekilde dünyaya geri inmek olduğunu belirtti. Saatte 300 bin kilometre hız ile mekiğin hareket ettiğini ardından 30 bin kilometre ile 9 dakikada dünya atmosferinden uzaya çıktıklarını ifade eden Fransız Astronot Patrick Baudry, “200 kilometre de pencereden dışarıya baktığınızda dünyayı görüyorsunuz. Yer çekimi yok. Farklı bir dünya. Aklınız karışıyor. Ama ardından size verilen görevleri yerine getirmeye, deneylere başlıyorsunuz. Uzay boşluğunda kaybolmuş gibi hissediyorsunuz. Dünyanın ne kadar güzel olduğunu görüyorsunuz. Dünyaya uzaydan bakmak ayrıcalık. Bir ekibin parçasısınız. Uzayda ekip çalışmasının en güzel örneğini yaşıyorsunuz. Uzaya çıkmadan önce neler yapılacağını saat saat biliyorsunuz” diye konuştu. Baudry, uzayda gece ve gündüzün fark edilmediğini kaydederek, 24 saatte 16 kez dünyanın etrafından döndüklerini söyledi. Uzayda olmanın tehlikeleri de olduğunu söyleyen Baudry, buna rağmen bir sonraki uçuşu heyecanla beklemeye başladıklarını ifade etti.
UZAYDA DEVAMLI AHENK VAR
Fransa Uluslararası Uzay Üniversitesi’nde görevli Halit Mirahmetoğlu, uzayda devamlı ahenk olması gerektiğini belirterek, öğrencilerin sadece astronotluğa değil, uzay tıbbı veya hukukuna da yönelebileceklerini dile getirdi. Önemli olanın ‘ben yaparım’ diyebilmek olduğunu kaydeden Mirahmetoğlu, başarının beraberinde geleceğini söyledi.
“TÜRK BİLİM ADAMLARININ ARTMASI İÇİN ÇALIŞIYORUM”
Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Fatih Mustafa Yaşar, uçuş eğitimleri ve pilot olmanın yollarını anlatırken, Türk Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, NASA’da kendisi gibi 5 Türk bilim adamının daha bulunduğunu aktardı. Yıldız, yeni Türk bilim adamlarının NASA’ya girebilmesi için en iyi olmaya çalıştığını söyleyerek, “Ben kötü olursam yarın siz giremezsiniz. Bu yüzden ben iyi olmalıyım ki sizler de girebilirsiniz. NASA’da sistem ‘yaptım oldu’ değil. Size, ‘olmadı, yeniden yap’ diyorlar. Biraz daha düşününce daha iyisini yaptığınızı görüyorsunuz. Sizden bunu bekliyorlar. Ben ideal sahibi oldum. Risk aldım. Pes etmedim” diye konuştu.

SÇ(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)