Murat DELİKLİTAŞ / İstanbul, () - GALATASARAY Meydanı'nda bir araya gelen Çerkes Dernekleri Federasyonu üyesi kalabalık bir grup, Rusya'nın 150 yıl önce Kafkaslar'dan Çerkesleri sürgün etmesini protesto etti. Saat 20.00 sıralarında Galatasaray'da toplanan grup üyeleri, Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu'na yürüdü. Yürüyüş başlayacağı sırada, bazı grup üyeleri ile eyleme destek vermek için gelen HDP'liler arasında tartışma yaşandı. HDP üyeleri yürüyüşe katılmayacaklarını söyleyince, gerginlik sona erdi. Çerkes Dernekleri Federasyonu üyeleri de ellerinde meşalelerle Başkonsolosluğa doğru yürüyüşe geçti. Eylemciler sık sık “Katil Rusya Çerkesya'dan defol şeklinde slogan attı.

"İNTİKAM DUYGULARI İÇİNDE DEĞİLİZ"

Kortej şeklinde Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu önüne gelen grup üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nusret Baş, şunları söyledi:

“Bugün, 150 yıl önceki olayları gündeme getirerek sanılmasın ki intikam duyguları içindeyiz. Hayır, biz sadece adaletin peşindeyiz. Biz sadece toprakları çiğnenmiş, vatanından kovulmuş, yok oluşun eşiğine getirilmiş bir halkın varlığını devam ettirebileceği şartların sağlanmasını istiyoruz. Çarlık Rusya'sının Çerkeslere uyguladığı katliam, Birleşmiş Milletler'in kabul ettiği ve cezalandırılmasını öngördüğü soykırım tanımına bire bir uymaktadır. Artık dünyanın bütün medeni insanları kabul ediyor ki, soykırım bir insanlık suçudur. Bilsinler ki, yaralarımızdan hâlâ kan sızıyor ve unutmamız mümkün değil. Bilsinler ki, gelecek nesillerimizi de bu davanın mirasçısı yapacak, unutmayacağımız gibi, unutturmayacağız da! Ulusal haklarımız teslim edilinceye kadar mücadelemizi devam ettirecek, uluslararası alanı da kapsar şekilde yaygınlaştıracak ve her yerde halkımızın ve kültürümüzün katillerinin peşinde olacağız.

AĞIT SÖYLEDİLER

Eylem sırasında, grup hep bir ağızdan sürgün yıllarında yazılan ağıtları söyledi. Cenazelerde geleneksel olarak dağıtılan haluj da katılımcılara ikram edildi. Küçük bir kız da eylem sırasında bir şiir okudu.

Protesto gösterisinin sonunda, Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bırakıldı.

MD (CO)